Report

Nije za one slabijeg srca

Banner300


Ovisnik o adrenalinu Scott Young putuje svijetom i doslovno stoji na rubu smrti

Piše , Objavljeno

Kada vam ovisnost o adrenalinu pod kontrolom drže jedino stojevi na rukama s rubova nekih od najviših svjetskih zgrada, onda znate da ste ozbiljno zaglibili.

scott-young 1

Biti ovisnik o adrenalinu je prekrasna, ali prokleta preokupacija, koja one koji se panđaju s nekim od najopasnijih aktivnosti na svijetu ispunjava nevjerojatnom životnom energijom, ali u isto vrijeme ozbiljno prijeti da ju u potpunosti ne oduzme. Da, govorimo o činjenici da se s povećanjem opasnosti same aktivnosti povećava i vjerojatnost teških ozljeda, ili u slučaju mnogih legendi koje su “htjele napraviti samo jedan korak dalje“, čak i smrti. Nećemo se praviti da razumijemo što prolazi kroz glave ovih ludih skijaša, nebeskih letača ili ekstremnih fotografa, ali ćemo toj elitnoj skupini neustrašivih mladića i djevojaka pridružiti i Scotta Younga.

Scott je 25-godišnji Britanac koji se već 10 godina bavi slobodnim trčanjem (freerunning), a da ne valja, ne bi ga zvali kao kaskadera u filmovima poput The Amazing Spider Man. Također se probio u vrlo cijenjenu grupu akrobata 3RUN, koja putuje svijetom i po velikim gradovima radi pizdarije na koje smo već navikli od ovakvih ekstremnih sportaša. No Scott uz sve to ima i jedan vlastiti projekt sa strane, nazvan jednostavno “Stojevi na rukama na visokim mjestima”. To je sasvim dovoljno da znamo o čemu se radi.

scott-young-4

Ovaj se mladić naime penje po najvišim zgradama pojedinih gradova, te na samom vrhu i njegovim rubovima izvodi stojeve na rukama od kojih doslovno zastaje dah, a sve to snima malenom GoPro kamerom pričvršćenom za petu. Do sada je ove vratolomije izvodio u Engleskoj, Kini i Indiji, a namjerava isto činiti što dalje i dulje može. Uistinu se nadamo da će to moći raditi što dulje, jer ova igra definitivno nije šala. U New Delhiju se tako penjao po jednom vrlo starom, ruševnom neboderu, na kojem svaki krivi potez može značiti sigurnu smrt. Sigurnu, iz jednostavnog razloga što Scott ne koristi nikakvo zaštitno uže ili mreže, pa bi njegov evenutalni pad značio i kraj njegove karijere. Naravno, njegovi roditelji i kolege su iznimno zabrinuti za njegove podvige, ali kad čovjeku treba fiks, ne bira…

Dok gledate ove video snimke, zamislite na trenutak lika koji se penje do vrha 150 metara visoke zgrade (Šangaj), nalukne se preko ruba, te zatim napravi stoj na rukama. Svaki nepredvidljivi zanos vjetra vrlo ga lako može izbaciti iz ravnoteže i poslati do dna, ali Scott ne odustaje. “To je više stvar mentalne prirode, nego ičega drugoga“, kaže on, te nastavlja: “Morate se usredotočiti na ono što radite, a ne razmišljati na ono što bi se moglo dogoditi. Kada radite stoj na rukama, morate se usredotočiti na podlogu ispod sebe kako biste zadržali ravnotežu. Ako je visina svega metar, to je sasvim u redu, ali ja gledam dno vrlo visoke zgrade… to je toliko daleko da jednostavno moram izbaciti tu sliku iz glave“.

scott-young 2

Scott je u svojoj karijeri skupio nekoliko lomova i hrpu masnica koje su gotovo pravilo u sportu kojim se bavi, a mi smo u svrhu znanosti pokušali napraviti klasični stoj na rukama,  da barem pokušamo zamisliti o čemu se tu radi. Sve što možemo reći jest: “Dečko, svaka ti čast!

TAGOVIekstremni sport ekstremno freerunning scott young slobodno trčanje stoj na rukama

Komentiraj