Report

Pomoću ovog hobija možete doživjeti i stotu! Stručnjaci za starenje kažu da biste se s ovim hobijem trebali što prije početi

starac stoji na balkonu punom bilja
starac stoji na balkonu punom bilja Foto: unsplash.com
Što je potrebno za zdrav život u troznamenkastim brojevima? Znanost je pokazala da konzumacija hrane bogate hranjivim tvarima, redovito vježbanje, dovoljno sna, upravljanje stresom i okruženje voljenima igraju važnu ulogu.

Jeste li znali da su određeni hobiji također povezani s dužim životom?

Znanstveni podaci objavljeni na portalu National Library of Medicine pokazuju izravnu vezu između dugovječnosti i vrtlarstva, hobija koji koristi i tijelu i umu. Stručnjaci za starenje objašnjavaju vezu koju ovaj hobi i staranje imaju, a nadodali su i što posaditi u svom vrtu, kako bih mozak imati dvostruke koristi.

starac stoji na balkonu punom bilja blatne ruke koje obrađuju zemlju u vrtu Foto: unsplash.com

Kako vrtlarstvo utječe na fizičko zdravlje

Ne morate ići u teretanu da biste vježbali, vrtlarstvo je također vježba. Vrtlarstvo je povezano sa snižavanjem krvnog tlaka. Stručnjaci tvrde kako se vrtlarstvo ubraja u umjerenu tjelesnu aktivnost, koja je dobra za srce, a boravak na otvorenom u prirodi ima umirujući učinak, što može pomoći u snižavanju krvnog tlaka.

Osim toga, obrada zemlje rukama dovodi do procesa poznatog kao uzemljenje. To je proces kojim Zemljin prirodni negativni električni naboj, pomaže neutralizirati slobodne radikale u našim tijelima, smanjuje upalu, smanjuje razinu kortizola (također poznatog kao hormon stresa) i smanjuje naš krvni tlak. Uparimo li sa spomenutim dobrobitima vrtlarstva i boravak na suncu možemo shvatit da je ovaj hobi polivalentan.

Kako vrtlarstvo utječe na mentalno zdravlje

Naime vrtlarstvo i rad u prirodi pružaju sigurno utočiste, udaljeno od stresa i užurbanosti urbane sredine. Također promatranje razvoja biljaka te ubiranje plodova rada može pojačati osjećaj svrhe i pripadanja, što poboljšava raspoloženje.

Bez obzira na to što posadite u svom vrtu, radom i brigom oko biljaka imat će koristi za tijelo i um. Postoje neke biljke koje možete posaditi koje će izravno podržati zdravlje vašeg mozga, ako ih konzumirate. Kao početak možete posaditi ružmarin, kadulju i lavandu, koji su povezani s poboljšanjem zdravlja mozga, a ne možete pogriješiti ni s lisnatim povrćem.