Report

nije sve u nogama

Banner300


Poznati nogometaš spašava svijet – a zahvaljujući tome postao i jedan od najbogatijih sportaša

Piše , Objavljeno

Prije nekoliko godina mediji su se raspisali o nogometašu koji spašava svijet. Ni mi nismo bili previše drukčiji, a smatramo da je vrijeme da ga ishvalimo još jednom. Zapravo smo oduševljeni što jedan profesionalni nogometaš koji igra za vrhunski klub napokon demitizira opću pretpostavku da su nogometaši praznoglavi.

Izvor originalne fotke (bez oblačića): Wikimedia Commons

Izvor originalne fotke (bez oblačića): Wikimedia Commons

Mathieu Flamini je nekoć bio nogometaš Arsenala, Milana, nama najdraži defenzivni vezni u različitim izdanjima FIFA-e i Pro Evolutiona iako u svojim klubovima uglavnom igra sporedne uloge. Za reprezentaciju Francuske je odigrao samo tri utakmice. Nije nikad bio nametljiv, nije nikad kupio privatni avion ili bilo što ekstravagantno, a svoj nogometom zarađeni novac je trošio na – znanstvena istraživanja?

Sedam godina je Mathieu Flamini čuvao tajnu od svoje obitelji, prijatelja i suigrača. Čak ni Arsene Wenger nije znao gotovo ništa o njegovoj ljubavi izvan nogometnih travnjaka.

Prošlog tjedna je Flamini izjavio za britanski Sun kako je njegova tvrtka prva na tržištu sposobna, na industrijskoj razini, proizvesti levulinsku kiselinu koja može zamijeniti naftu u svim njenim oblicima. Levulinska kiselina dolazi od drvnog otpada, kukuruznog otpada itd.

Ono što piše ispod molekule

Ono što piše ispod molekule

Prvi na tržištu procijenjenom na vrijednost od 30 milijardi eura.

No novac nikad nije bio njegov motiv. Ponajviše se brinuo za okoliš, klimatske promjene i globalno zatopljenje, a kad je stigao u Milan 2008. godine upoznao je sadašnjeg partnera Pasquala Granatu s kojim je dijelio ekološku viziju svijeta. Suzu smo prolili kad je Flamini napustio Arsenal, ali čini se da je to bio odličan potez. I za njega i za cijeli svijet.

flaminiii

Molekula levulinske kiseline je jedna od dvanaest molekula koja ima potencijal da zamijeni naftu u svim njezinim oblicima, a to je i potvrdio američki Odjel za energiju.

Nakon uspješnog istraživanja u milanskom laboratoriju, Flamini i Granata su otvorili i tvornicu, a nakon patentiranja procesa proizvodnje levulinske kiseline su otvorili i ured u Sjedinjenim Američkim Državama te imaju i tvornicu u Minnesotti.

“Htio sam objaviti ovo tek kad sve bude na mjestu i kad bude spremno. Došli smo ovdje nakon sedam godina rada. Postigli smo nešto što dosad nikad nije napravljeno. Na to sam najponosniji.”

Mediji često inzistiraju kako je Flamini jedan od najbogatijih nogometaša svijeta s 30 milijardi eura na svom računu, ali on ističe kako to nije istina. Francuz ima zdravu glavu na ramenima pa čisto sumnjamo da mu je previše stalo do tolikih iznosa.

Mathieu, svaka čast. Ne znamo interesira li te igranje nogometa još uvijek, ali ako si još za koju sezonu – želimo ti da nađeš novi klub. I, u ime sve naše buduće djece i njihove djece – hvala na spašavanju svijeta.

TAGOVIekologija nafta nogomet spašavanje svijeta

Komentiraj