Report

međunarodna karnevalska povorka

Banner300


PRIJAVI SE: Idesh! te vodi na ludi maškarani vikend i Međunarodnu karnevalsku povorku u Rijeci

Piše , Objavljeno

Nakon što smo podijelili već dvije nagrade, Idesh! nagradnu veljaču završavamo sa zadnjim nagradnim natječajem i nekoga od vas vodimo na čitav vikend u Europsku prijestolnicu kulture, u grad Rijeku, gdje se 23. veljače održava velika Međunarodna karnevalska povorka na kojoj sudjeluje više od stotinu maškaranih grupa iz čitave Hrvatske, ali i svijeta.

Maškare, ča mogu maškare

Riječki karneval se prvi put održao 1982. godine i u najboljem je svjetlu nastavio višestoljetnu tradiciju maškaranja u primorskim krajevima Hrvatske i uzdignuo Grad na Rječini među najznačajnije europske karnevalske gradove. Nitko nije ni slutio kakav će razmjer tijekom godina poprimiti sad već tradicionalni Međunarodni riječki karneval, u sklopu kojeg je Međunarodna karnevalska povorka samo jedna od programa ove značajne manifestacije, i koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj sudionika i publike, kako iz zemlje tako i iz inozemstva.


View this post on Instagram

A post shared by Rijeka Carnival (@rijecki_karneval) on

Ove godine ludilo je počelo prvom feštom 17. siječnja kada se grad obukao u šarene boje i otvorio ovogodišnju karnevalsku sezonu. Maškarane fešte održavaju se svakog vikenda, pripremajući grad za onu glavnu i najveću koja završava povorkom 23. veljače kada su ulice prepuštene na milost i nemilost karnevalskih grupa.

Duh riječkog karnevala najbolje nam je prenijela riječanka Lina koja od svoga djetinjstva sudjeluje u povorkama:

Za mene je to tradicija koju ne smijemo zaboravit, nešto što se generacijama prenosi skoro pa u krvi. Umjetnost i ljubav, jer za izmislit i izradit masku treba ti malo kreativnosti, puno dobre volje i živaca i ljubavi prema tome jer želis da baš tvoja maska bude najlijepša i najkreativnija. Upoznaš svakakve ljude, nasmiješ, opustiš i na par sati zaboraviš na sve brige svijeta, cijeli dan skačeš i plešeš i obuzme te neka neopisiva luda energija, budeš i umoran, ali ne odustaješ jer te vodi najvažnije načelo – “krepat ma ne molat“.

86695062_204441917406861_7387040915270926336_n

Kraljica karnevala 2019. godine sa članovima karnevalske grupe iz grada Grobnika.

Rijeka ove godine nosi i laskavu titulu Europske prijestolnice kulture, a svečanost otvorenja koja je uključivala čak 70 događaja tijekom čitavog dana privukla je brojne turiste i grad je 1. veljače bio potpuno bukiran te se tražio krevet više.

Upravo zbog titule EPK, Riječki će karneval ove godine biti najveći ikada. Rekordan broj grupa i karnevalista, čak njih 15 000 proći će centrom grada 23. veljače, a povorka će trajati do kasnih večernjih sati. Ove godine povorka postaje još “internacionalnija” budući da joj se priključila i jedna grupa iz SAD-a, ali i gosti iz mnogobrojnih europskih zemalja.

To su posebni dani u godini kad si svoj, a opet nisi svoj, kad se skroz opustiš i prepustiš ludilu glazbe i plesa, kad možeš slobodno kritizirati vlast i sve što te smeta bez da ti itko to spočita, to je prilika da se očistis i započneš godinu kao nov čovjek, to je jednostavno način života, nešto riječima neopisivo. Jednostavno moraš doć i probat“, govori Lina.


View this post on Instagram

A post shared by Rijeka Carnival (@rijecki_karneval) on

Treba li vam još koji razlog da posjetite Rijeku ovoga vikenda?

Idesh nagradni natječaj

Ukoliko si već niste osigurali smještaj u Rijeci za vikend Međunarodne karnevalske povorke, to bi mogao biti popriličan izazov. Ali zato je ovdje Molo Longo – integralni hotel i centralno mjesto za najam apartmana u Rijeci koji će jednom čitatelju Idesha i osobi po njegovom/njenom izboru pokloniti smještaj u atraktivnom apartmanu s 22.-og na 23. veljače. Uz smještaj, dobitnici natječaja će biti počašćeni i večerom u restoranu Gardens.

Pravila natječaja

Natječaj će se održati na Instagramu Idesh-a od 17. veljače u 12:00 sati do srijede, 19. veljače u 12:00 sati kada će se proglasiti dobitnik.

Što trebaš napraviti kako bi sudjelovao u natječaju?

  1. Zapratiti nas na Instagramu
  2. Lajkati objavu
  3. Tagirati osobu koju vodiš (ako nema Instagram, napisati ime)
  4. Odgovoriti na nagradno pitanje: Koje godine se prvi put održao karneval u Rijeci? (odgovor se krije u ovome tekstu!)

I to je sve! Sretno!

Molo Longo prvi je integralni hotel u Rijeci. Svoje poslovanje temelji na najširoj ponudi smještajnih jedinica na području Rijeke i okolice. Svi apartmani modernog su i kvalitetnog dizajna u skladu sa najnovijim trendovima, pružajući svojim gostima ugodan i opuštajući boravak. Kvalitetu ponude potvrđuju recenzije zadovoljnih gostiju, ali i preporuka svjetski poznatog tiska, New York Times-a koji je u članku o Rijeci kao Europskoj Prijestolnici Kulture za privatni smještaj preporučio upravo Molo Longo.

View this post on Instagram

>IDESH NAGRADNI NATJEČAJ< Vodimo te u Rijeku za karnevalski vikend na Međunarodnu karnevalsku povorku! Nagrada uključuje: 🏠Smještaj u atraktivnom apartmanu u Rijeci za dvoje (22.02.-23. 02.) 🍜 Večera u restoranu u centru grada Superkul smještaj u Rijeci i večeru omogućava @mololongoaccommodation – integralni hotel i centralno mjesto za najam apartmana u Rijeci. Kako sudjelovati u natječaju? ➡️ zaprati naš profil ➡️ lajkaj ovu objavu ➡️ tagiraj osobu koju vodiš sa sobom (ako nema IG, napiši ime) ➡️ odgovori na nagradno pitanje: Koje godine se prvi put održao karneval u Rijeci? Odgovor na nagradno pitanje potraži u tekstu u kojemu ćeš saznati više o samom natječaju i karnevalu u Rijeci. Link se nalazi u opisu profila 😉

A post shared by Idesh! magazin (@idesh_magazin) on

 

 

TAGOVIkarneval Međunarodna karnevalska povorka nagradni natječaj