Report

hot or not

Banner300


Koliko se Hrvati zgražaju po pitanju seksa za vrijeme “onih dana u mjesecu”?

Piše , Objavljeno

Seks je divna stvar, složit će se svi. Ili gotovo svi. No, ako idemo malo dublje od toga pa pitamo – kakav seks, kada i gdje, tada nećemo tako jednostavno doći do generalnog konsenzusa.

Razna seksualna ponašanja i prakse društveno su označene kao tabooi – od analnog seksa, threesomea (ili more-somea), BDSM-a, role-playa i mnoštva drugih seksualnih igrica i situacija. Jedna od njih je i seks u vrijeme kada partnerica ima menstruaciju ili kako se kod nas još uvijek sramežljivo kaže „u one dane u mjesecu“ – kao da se priča o Voldemortu čije se ime ne smije na glas izgovoriti.

Na situaciju u kojoj partnerica netom prije seksa kaže: „Imam mengu“, neki će se prestrašiti i pobjeći kao da je u pitanju uvodna scena iz Bladea, neki će reagirati s laganim gagom i kategoričkim „ne“, drugi će samo slegnuti ramenima u stilu „bolje ikakav nego nikakav seks“, dok ima i onih kojima će tetka iz Rusije (nevjerojatno je koliko su i kakvih izraza tijekom godina ljudi smislili kako bi izbjegli koristiti službeni naziv)  samo dodatno rasplamsati seksualnu želju. Hoće li ili neće netko prakticirati seks za vrijeme menstruacije ovisi o tome koliko je osoba gadljiva, opuštena, konzervativna ili perverzna.

Seks (i ostali) tabooi nisu nešto o čemu se u javnosti puno priča ili piše, oni su obično rezervirani za povjerljive razgovore na kavi ili inspirirani utjecajem alkohola kada ekipa na tulumu odluči zaigrati „Nikad nisam“. Htjeli to priznati ili ne, svi volimo znati što drugi rade u svoja četiri zida, ne nužno radi urođenog voajerstva i možebitnih perverzija, više iz želje za potvrdom je li ono što sami prakticiramo i volimo – „normalno“?

Iz tog razloga, odlučili smo pitati 10 osoba o tome kako se osjećaju u vezi seksa za vrijeme menstruacije i prakticiraju li ga. Potrudili smo se da uzorak ovog našeg mini istraživanja (ili voajerizma) bude što reprezentativniji tako da imamo i muškarce i žene različitih dobnih skupina.

Seks za vrijeme menstruacije: od „odvratno“ do „ima nešto napaljujuće u tome“

via GIPHY

Pa krenimo s onima kojima je sama pomisao na ovakav seks odvratna. Naš prvi sugovornik, Tomislav, ima 27 godina i u svom 10-godišnjem seksualnom iskustvu imao je nekoliko partnerica od kojih je s nekima bio u ozbiljnoj vezi, dok je s drugima imao  one (two – or three)  night stand-ova. No, Tomislavu ništa ne znači je li s partnericom u romantičnom ljubavnom odnosu ili samo seksualnom jer seks u vrijeme mjesečnice je veliki NO-NO.

Tomislav: „Nisam nikada i bez obzira na onu „nikad ne reci nikad“ prilično sam uvjeren i da neću jer mi je sama pomisao na to  gnjusna. Bio sam u jednoj situaciji gdje sam nakon izlaska otišao kući kod jedne gospođice koju sam tu večer upoznao. Bio sam jako uzbuđen i jedva sam čekao ono što je trebalo slijediti. Došli smo kod nje i brzo se skinuli kada je ona rekla da samo mora na wc po ručnik i skinut tampon. Skinut što? Pogledala me kao da je rekla nešto poput „idem oprat zube“ i kao da je najnormalnija stvar na svijetu imat seks s nekim tko krvari. Samo sam joj rekao da ne mora nikakav ručnik nosit i izašao van.  Možda moja reakcija nije bila najljepša, ali me skroz izbezumilo to što mi nije to ni spomenula do samog trenutka i što je očekivala da bi mi trebalo bit ok. Nisam to radio ni s curom koju sam volio, a kamo li da bi s nekim koga sam tek upoznao.

„Može ako sam pijan i jako napaljen“

I dok je Tomislav kategorički protiv, sljedeća dva sugovornika nešto su liberalnija (ili opuštenija?) po pitanju uplovljavanja u crveno more (tako je, odlučila sam koristiti sve lejm izraze za ovu pojavu koji su mi poznati). Ni jedan ni drugi nisu posebno oduševljeni seksom za vrijeme menstruacije i ako mogu birati neće ga prakticirati… osim u situacijama kada hoće.

Te situacije obično uključuju ne trijezno stanje.

Inače nisam baš za to, ali ako sam pijan i baš napaljen onda je to što ima stvari najmanji problem. U toj situaciji problem mogu biti jedino ja ako sam baš prepijan pa frend otkaže suradnju.“

Je li priroda odnosa ikakav faktor pri odlučivanju?

Imamo i dva sugovornika koji su obojica prakticirala seks u one dane u mjesecu, no imaju potpuno različito mišljenje o tome hoće li to raditi s osobom s kojom su u dugotrajnoj vezi ili s nekim za jednu noć.

Igor (26) je u trogodišnjoj vezi i kaže kako s curom ponekad voli prakticirati seks u to vrijeme jer to smatra  prilično intimnim iskustvom tijekom kojeg se osjeća se još povezanijim s partnericom. „Znam da je osjetljiva u to vrijeme pa je i seks nešto drugačiji, malo „mekši“. A i ne možeš baš s puno poza eksperimentirat tako da kada se seksamo za vrijeme njene menstruacije to više liči na ono što bi nazvali „vođenjem ljubavi“. Tako nešto mi ne bi bilo interesantno s nekim za jednu noć.”

David, 30, je trenutno samac i razmišlja nešto drugačije.

Kako sam  trenutno solo ne mogu uživati u seksu baš uvijek kada poželim jer nemam stalnu partnericu, jel’. Tako da kada se prilika ukaže – neću je odbiti radi malo krvi hahah. Kada imam curu, onda radije pričekam nekoliko dana da prođe jer nije da mi je to neki fetiš.

Mislav ima 39 godina i naš je najstariji sugovornik, a možda upravo u godinama i iskustvu leži razlog njegovog potpuno drugačijeg pogleda na stvari (doslovno i figurativno). Činjenica je da što je čovjek stariji i što više iskustva ima, to mu je manje toga strano, posebice u seksu. Evo što Mislav kaže.

Ništa što je prirodno, nije mi strano, a što se tiče seksa tijekom menge, to ni nije nešto što uopće smatram ikakvim taboo-om. Dapače, teško mi je razumijeti da uopće postoje frajeri koji se toga gade. Ništa u seksu mi nije „gadno“ dok god je i druga strana raspoložena za to. Naravno, to ne bi nikad predlagao nekoj kojoj to nije ugodno, ali do sad nisam naišao na takvu partnericu. Zapravo, jedna bivša cura je posebno voljela seks kad bi imala mengu i bila bi posebno napaljena tada. Jednom je predložila i da ju oralno zadovoljim i iako je to i meni bilo novo, pristao sam i bilo je prilično napaljujuće, i njoj i meni. Valjda zato jer ipak je malo kinky.

I dok odgovori muškog dijela ispitanika drastično variraju te nije postignut nikakav konsenzus, bitnije je što o seksu za vrijeme menstruacije misle žene, stoga smo pitali i njih.

Antonija, 28, podijelila je s nama: „Nije nešto što “namjerno” prakticiram. Kako nemam stalnog partnera, znaju se desiti takvi neplanirani izleti. Naravno, kažem da imam i pitam da li je to neki problem, nije mi se desilo da bi neko reagirao na to sa odbijanjem ili gađenjem. Ionako je “tekućina” ko i druge. Inače, nemam neke bolne menstruacije, ali prva dva dana kada više krvarim uglavnom mi nije do života, kamo li seksa i teže bih se opustila. Kada je pri kraju i ne stvara toliko “nereda”, a hormoni i okolnosti vode neku svoju priču, zašto ne. Neke stvari prirodno onda idu mnogo lakše.“

Tina ima 30 godina i dvije godine je u vezi s curom. Iako joj se nekada pomisao na to gadila, sa sadašnjom curom prakticira seks i u one dane. “S njom mi se ne gadi. Šta sve čovjek trpi radi ljubavi hahah. Iako, i dalje ne bih prakticirala oralni tih dana, ali sve ostalo može. Najbolje pod tušem.“

I dok Tina i Antonija nemaju ništa protiv seksa za vrijeme menstruacije, Mia u seksu za vrijeme tih dana posebno uživa.

Znam da je možda čudno, ali ja jako volim seks tijekom menge. Prvo, u to doba sam posebno napaljena i baš se jako želim seksati. Uz to, gotovo uvijek nakon seksa imam manje bolove i grčeve.”

Pitala sam Miu je li ikada muškarac odbio seks za vrijeme menstruacije?

„Nije. Ali, iskreno, da mi frajer kaže da mu se to gadi i napravi mi neku „fuj“ facu mislim da bi mi istog trena bio i manje privlačan i ne znam bi li uopće više imala želju za seksom s njim. Dosta sam otvorena u seksu i tražim i takvog partnera. Lik koji bi to odbio u mojoj glavi je lik koji se ševi samo na krevetu, isključivo u misionarskom položaju, i obavezno ispod deke“.

Naša zadnja sugovornica Ana ima 26 godina i nikada nije prakticirala seks za vrijeme menstruacije.

Imam prilično bolne mjesečnice i tih nekoliko dana mi nije ni do čega, a kamo li seksa i to zna i moj dečko tako da ni ne pokušava išta. Čak i kad ne bi bile toliko bolne, ne vjerujem da je to nešto u čemu bi uživala.

Benefiti i opasnosti seksa za vrijeme menstruacije

ooperiod

Naše mini istraživanje otkrilo nam je da je seks za vrijeme menstruacije potpuno individualna stvar i da ne možemo donijeti nekakav generalan zaključak, iako ga je većina sugovornika probala ili prakticira, u određenim okolnostima.

No, što na sve to kažu doktori? Postoje li ikakve opasnosti ili benefiti za jednu ili drugu stranu kada prakticiraju seks u vrijeme menstruacije?

Prema mišljenju većine doktora, seks u vrijeme menstruacije nije ništa opasniji nego seks u bilo koje drugo vrijeme. Krv je tekućina, koja jednako kao i druge tekućine, u sebi može nositi spolno prenosive bolesti te je iz tog razloga bitno i da se tijekom seksa za vrijeme menstruacije koristi kondom. Ovo je također važno jer je zabluda da za vrijeme menstruacije žena ne može ostati trudna. Iako je to rijetkost, do trudnoće ipak može doći, posebice u slučajevima kada žena nema redoviti ciklus ili ima kratki ciklus, a nezaštićeni seks se dogodi na samom kraju menstruacije.

Većina doktora i seks terapeuta navodi kako za žene postoje određeni benefiti od seksa za vrijeme menstruacije, od kojih su neke navele i naše sugovornice. Izgleda da seks zbilja može ublažiti menstrualne grčeve. Kako?

Menstrualni grčevi rezultat su maternice koja steže sluznicu. Kad žena doživi orgazam, mišići maternice se također sužavaju, a zatim otpuštaju što donosi i olakšanje od menstrualnih grčeva. Uz to, seks također potiče oslobađanje endorfina, radi kojih se osjećamo dobro tako da ni ne čudi da su žene u to doba napaljenije. Drugi benefiti koji se navode su i kraće trajanje menstruacije, kao i postojanje prirodnog lubrikanta.

Uzimajući sve u obzir, ništa vas ne sprječava da u seksu uživate i tijekom njene menstruacije ukoliko ste oboje za. Naravno, ništa od ovoga nije razlog da svoga partnera nagovarate na takav seks i prije svega je nužno (u najmanju ruku pristojno) da žene na vrijeme upoznaju partnera sa “stanjem tamo dolje” kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja i bježanja iz stana.

A što vi mislite?

Naslovna fotka: Shutterstock.com

TAGOVImenstruacija seks