Report

Za svijet bez igala!

Banner300


Spas za iglofobe: Umjesto jedne velike uskoro bi vas moglo bosti preko 360 malenih iglica

Piše , Objavljeno

Procjenjuje se da najmanje 10% ljudi boluje od tripanofobije iliti paničnog straha od igle, cijepljenja i bilo kakvog sličnog medicinskog postupka. Vrijeme je da taj strah nestane!

djeca 1Iako se radi o jednom od najjednostavnijih i najučinkovitijih medicinskih postupaka, nitko nije pretjerano veliki ljubitelj zabijanja ogromne metalne igle u vlastitu venu i cuclanje krvi ili unošenje nečega u nju. I dok se mi odrasli možemo pokušati ignorirati bol i neugodu razmišljajući o prekrasnim djevojkama ili bogatstvu koje ćemo sigurno osvojiti ovaj vikend kada izvuku naše brojeve na lotu, malena djeca, a pogotovo nedonoščad, nažalost nemaju te i takve mogućnosti pa vrlo često ostaju istraumatizirana svakodnevnim bockanjem strašne igle.

Upravo je najmanje članove našega društva na umu imao profesor Ryan Donnelly sa Sveučilišta u Belfastu kada je sa svojom ekipom razvio revolucionarnu zamjenu za klasične šprice i igle. Radi se o malenom, prozirnom flasteru čija je poprečna dužina svega jedan centimetar, a koji s donje strane ima čak 361 mikro-iglicu spremnu da u tijelo čovjeka unese ili iz njega iznese sve ono što treba. Iglice su toliko malene da ih jedva vidimo golim okom, ali su dovoljno tvrde da probiju gornji sloj kože gdje skupljaju tekućinu koja okružuje stanice i sadrži sve bitne informacije za doktore i ekipu iz laboratorija. Pritom iglice uopće ne dolaze u kontakt sa živcima pa pacijent niti ne osjeća bol, a nema niti potrebe za probijanjem vena i skupljanjem krvi što može biti itekako veliki problem kod nedonoščadi. Prerano rođene bebice su, naime, vrlo boležljive te im krv treba vaditi i po četiri puta dnevno, a to može biti itekako opasno s obzirom da je imaju dovoljno za napuniti svega jednu šalicu.

patch

Također, ovakva metoda ne ostavlja apsolutno nikakve ožiljke, a njome se osim vađenja krvi mogu obavljati i neki drugi postupci poput cijepljenja. Jedina je razlika što se u tom slučaju cjepivo nalazi u tankom polimernom omotaču koji se raspada tek u doticaju s već spomenutom tekućinom oko stanica te se tek tada otpušta u tijelo, a upravo ga ovakav način štiti od kvarenja i oštećenja zbog previsokih/preniskih temperatura okoline (procjenjuje se da se čak 50% svih cjepiva pokvari zbog lošeg skladištenja).

Maleni flaster s iglicama – reportaža:

Dodatna je prednost i to što ovi posebni flasteri ne bole pa kod djece neće izazvati fobiju, a lagano će rukovanje spriječiti i oko 2 milijuna ozljeda medicinskih radnika godišnje (najčešće se radi o ubodima na igle koje mogu biti zaražene dok iglice na ovom flasteru nakon uporabe “omlohave” te više ne mogu bosti). Svaki je flaster jednokratan tako da nema bojazni od nekakve narkomanske zlouporabe, a iskreno se nadamo da će ova metoda proći sva testiranja i biti i službeno odobrena jer za sada zvuči fantastično. Za svijet bez igala!

TAGOVIcijepljenje djeca doktor igle medicina tripanofobija vađenje krvi

Komentiraj