Report

Stručnjaci kažu kako je nositi ovaj odjevni predmet u krevetu gore nego spavati u WC-u

žena u krevetu prekrivena preko glave drži dva prsta u zraku
žena u krevetu prekrivena preko glave drži dva prsta u zraku Foto: Canva
Prema istraživanju koje nam prenosi Mattress next day,  znanstvenici pozivaju ljude da prestanu nositi prljave čarape u krevet, nakon što su otkrili da one često sadrže bakterije koje se nalaze u žoharima i njihovom izmetu.

Stručnjaci, koje je prikupio Mattress Next Day, anketirali su 1017 Britanaca o njihovim navikama spavanja i otkrili da 18% njih nosi čarape dok spava. Visokih 70% onih koji nose čarape dok spavaju, ne zamara se presvlačenjem u čiste čarape prije spavanja, već ostaju u istom paru, kojeg su nosili cijeli dan.

žena u krevetu prekrivena preko glave drži dva prsta u zraku muškarac u krevet čita knjigu i čarape iznad kreveta Foto: unsplash.com

Istraživači su uzeli bris smrdljivih čarapa, koje su ljudi nosili između 7:00 i 23:00 i otkrili kako polovica njih sadrži pseudomonas aeruginosa, vrstu bakterije koja uzrokuje infekcije.

„Tipično inficira dišne ​​putove i mokraćni trakt te uzrokuje infekciju pluća“, ističu stručnjaci s Mattress Next Day i dodaju „Može se lako proširiti pomoću alata koji su kontaminirani i nisu pravilno očišćeni.“.

U međuvremenu, Nacionalni instituti za zdravlje izvijestili su da se pseudomonas aeruginosa često nalazi u žoharima i njihovom izmetu. Pseudomonas aeruginosa lako se širi, pa bi osobe koje nose smrdljive čarape mogle prenijeti bakterije na svoju posteljinu, što uvelike povećava mogućnost infekcije.

Stručnjaci su također dodali da stopala imaju oko 250.000 znojnih žlijezda, što znači da se vlaga može nakupiti u prljavim čarapama stvarajući gljivice koje mogu uzrokovati atletsko stopalo.

Stručnjaci Mattress Next Door, ljudima koji vole prekriti svoja stopala, savjetovali su da prije spavanja obuju nove čarape.