Report

Suze su kao pahulje

Banner300


Suze sreće i suze tuge ne izgledaju isto pod mikroskopom

Piše , Objavljeno

Tko bi rekao da se čak i izgled suza razlikuje ovisno o našim emocijama, ali fotografkinja Rose-Lynn Fisher je to uspjela i dokazati!

suze

Kada se već sve gleda promatra pod mikroskopom, zašto se isto ne bi učinilo i sa suzama? Hvala bogu, to je sirovina koje svaki od nas ima i previše, te je dovoljan neki srcedrapajući film i obično rezanje luka da na oči krenu curiti. Upravo se u takvoj situaciji prije nekoliko godina našla fotografkinja Ross-Lynn Fisher, koja je zbog nekih osobnih problema neprekidno plakala. Uskoro je počela svoje suze promatrati na drugi način, te se pitati jesu li njene iste kao i od svih drugih ljudi na svijetu, te razlikuju li se ovisno o njihovoj svrsi i razlogu?

Tako je počela skupljati suze tuge, radosti, šoka, novorođene djece i one nastale reakcijom na rezanje luka, stavila ih na satna stakalca i pod mikroskop, te uslikala fotoaparatom. Ono što je vidjela iznenadilo ju je i fasciniralo, jer je otkrila da svaka od tih naizgled običnih kapi vode zapravo predstavlja kompleksni sustav koji podsjeća na nekakav topografski prikaz Zemlje.

Suze prekida i novih početakasuze

Suze promjenesuze

Suze ponovnih susretasuze

Suze od lukasuze

Suze tugesuze

Bazalne suzesuze

Suze smijehasuze

Općenito postoje tri vrste suza: bazalne (za održavanje vlažnosti očiju), refleksne (luče se nakon što u oko upadne nepoznati objekt) i psihičke (uzrokovane emotivnim stimulansom). Iako se sve vrste suza sastoje uglavnom od vode i soli, malene su razlike u količini enzima, proteina i antitijela, a upravo ti detalji čine i razliku u izgledu. Znanstvenici ipak upozoravaju da se tu u obzir mora uzeti još mnogo faktora, poput metabolizma izvora, geografske lokacije ili navika, ali fotke Rose-Lynn Fisher su nam svejedno prilično dobra referenca.

TAGOVIfoto galerija fotografije mikroskopski suze topografija

Komentiraj