Report

ozbiljna stvar

Banner300


U koliko je velikim problemima Cristiano Ronaldo – nakon što su isplivale optužbe za silovanje?

Piše , Objavljeno

Ljeto u kojem je realizirao dugo iščekivani transfer iz Manchester Uniteda u Real Madrid za, u to vrijeme, rekordan iznos od 94 milijuna eura, planetarno popularnom napadaču obilježio je još jedan događaj o kojem konkretnije saznajemo tek devet godina kasnije, nakon što je s pričom izašao njemački Der Spiegel. Jedan od najboljih nogometaša svih vremena ljetne dane pred potpis na prepunom i oduševljenom Santiago Bernabeuu provodio je u SAD-u, a konkretno spornu večer u Las Vegasu, zabavljajući se sa svojim društvom.

U tom se drušvu u nekom trenutku na nogometašev poziv našla i tada hostesa, a danas učiteljica Kathryn Mayorga, o kojoj javnost nije znala ništa ili vrlo malo, do njenog svjedočanstva u kojem Ronalda optužuje da ju je te večeri silovao. Engleski tabloid The Sun objavio je i snimku iz kluba, no dio večeri u kojem se pred nogometnog asa stavljaju vrlo ozbiljne optužbe nije se odigrao tamo, već nešto kasnije u hotelu u kojem je odsjedao.

Naravno, nitko od nas ne može znati što se točno dogodilo, no ono što znamo jest da je čitava situacija itekako ozbiljna i da će se Ronaldo, ukoliko se dokaže krivim, iz ovog teško izvući na način na koji to njemu, ali i svim drugim nogometašima uspijeva kada su posrijedi npr. malverzacije s porezom. Inicijativa #MeToo podigla je puno prašine u posljednje vrijeme i optužbe poput ovih s pravom se smatraju i istražuju izuzetno ozbiljno, a jednako tako postupa se i prema prijestupnicima, bilo da se radi o nadležnom sudu ili osudi društva. Slavne osobe is svijeta showbiza ili vrhunskog sporta često su koristile svoju moć i poziciju i u ovakve svrhe, a sud će pokušati pokazati je li jedan od njih i Portugalac.

Nešto slično Ronaldu se dogodilo 2005. godine kada je optužen za silovanje od strane dvije djevojke u Londonu, no sud je to zbog manjka dokaza odbacio, a optužba je povučena i od strane jedne od njih te se slučaj tretirao kao neuspjela ucjena popularnog nogometaša. Što je možda i bio. Ono što je u ‘novom’ slučaju iz 2009. koji je potresao javnost kudikamo drugačije je što iza svega stoji cijenjeni njemački medij, poznat po svom ozbiljnom istraživačkom radu, poštivanju postulata novinarske profesije i provjerenim informacijama te činjenici da je Ronaldov odvjetnički tim, ekspresno angažiran tog istog ljeta, Kathryn isplatio 375 000 $ za njezinu vječnu šutnju po ovom pitanju.

Naravno, trenutno je najlakše upirati prstom i pitati se zašto je uzela novac, zašto ga nije prijavila odmah ili pak zašto je otišla s njim i društvom u hotel, no sve su to u konačnici nevažna pitanja, ukoliko je Ronaldo zaista učinio ono što zasad čvrsto demantira – prisilio dotičnu djevojku na spolni odnos protiv njezine volje. Uostalom, ako mislite da je jednostavno prijaviti ponajboljeg nogometaša svijeta imenom i prezimenom i nakon toga imati nešto nalik normalnom životu grdno se varate. Kao što se varate i ako smatrate da siluju (samo) srednjovječni, bezubi kamiondžije koji smrde na rakiju.

Ronaldo zasad, posve logično, ne ulazi u medijske rasprave o spornom slučaju. Kratko se obratio na Twitteru te dodao kako se radi o tzv. fake news, dok rječitiji nije bio ni njegov novi klub Juventus s ovim obraćanjem koje je zasmetalo mnogima. Između ostalih i Garyju Linekeru koji je torinskom klubu očitao bukvicu.

Nakon što je sve skupa izašlo u javnost mnogi su mediji objavili kako su nogometaševi sponzori, posebno Nike, vrlo zabrinuti oko slučaja, a objavljeno je čak i da je vrijednost dionica Juventusa osjetno pala. Nema ni sumnje da bi eventualna sudska presuda koja bi dodatno inkriminirala Cristiana značila i prekid suradnji tog tipa.

View this post on Instagram

Back on track👌blessed💫

A post shared by Cristiano Ronaldo (@cristiano) on

Prije petnaestak godina u sličnoj se situaciji našla i danas umirovljena NBA zvijezda Lakersa, Kobe Bryant. Njega je za silovanje 2003. optužila 19-godišnja djelatnica hotela, a unatoč tome što točne okolnosti te sporne večeri znaju samo Bryant i ona, činjenica kako je Kobe priznao preljub, supruzi se ispričao milijunskim dijamantima, a upletenoj vansudskom nagodbom možda najbolje pokazuje kako to obično odrade poznate face kad voda dođe do grla.

Čini se da je u slučaju Cristiana situacija i nešto ozbiljnija. Objavljeni materijali definitivno mu ne idu u prilog, ali naravno, konačnu presudu donijet će sud, a ono što je u tom kontekstu važno znati jest da u saveznoj državi Nevada u slučaju optužbi za silovanje ne postoji zastara te da Ronaldo potencijalno može odguliti i dugogodišnju zatvorsku kaznu ukoliko ga sud proglasi krivim.

Autor: Bruno Pušić!

TAGOVIcristiano ronaldo nogomet

Komentiraj