Report

Banner300


Virtualni razbijači mitova

Ako ste mislili da će opet biti riječi o Mythbustersima, grdno ste se prevarili. Ova ekipa se dala u isti posao, razbijanje mitova i urbanih legendi na webu.

Piše , Objavljeno

jel ovo zaista najveća mačka na svijetu?

jel ovo zaista najveća mačka na svijetu?

Sjetite se samo tisuća mailova koji vam svakodnevno pristižu u kojima se, primjerice, govori da Bill Gates dijeli svoje bogatstvo zbog udruživanja Microsofta i AOL-a, pa je dovoljno da samo proslijedite mail da bi ste i vi dobili dio kolača, ili mailova koji sadrže dokaze kako je Nostardamus predvidio 9/11 ili pak onih u kojima su slike životinja za koje je teško povjerovati da uopće postoje, ali vas se upravo u tom mailu uvjerava kako je to najveća mačka ili pas na svijetu.

U provaljivanju tih i drugih urbanih legendi snage su udružili Internet korisnici iz cijelog svijeta, pa se većina legendi, hoaxeva, lančanih pisama i drugih varki danas dade lako provjeriti.

Snopes.com

Ultimativni sajt za istraživanje i provaljivanje urbanih legendi je Snopes. Imamo filing da su ovdje oduvijek i ne jednom nam se desilo da gubimo sate i sate, prolazimo kroz smijeh, šok i nevjericu, diveći se maštovitosti hoaxera i gluposti naivčina.

Većina legendi direktno referencira na “američko tržište” pa s većinom nismo upoznati, ali to nas ne sprječava da se još jednom čudimo američanskoj prostodušnosti.

Poslastica dolazi i u obliku Daily Sopes, dnevnog izbora čudnih i bizarnih vijesti iz tiska i s websajtova.

Uglavnom, sati i sati zabave zagarantirani su na ovom sajtu. Link!

Urbane legende na About.com

Sajt koji odgovara na svakojaka pitanja i na koji ste vjerojatno već nabasali tražeći odgovore, ima i dio posvećen urbanim legendama i internetskim mitovima. Svaka tvrdnja ispituje se, provjerava i po potrebi, testira u znanstvenim uvjetima.

Vrlo pregledna i izrazito informativna, relativno je rijetko updejtana budući da je većina mitova i legendi već riješena. Dakle, spremite se na informacije i odvojit par sati na istraživanje. Link!

TAGOVImitovi mythbusters web

Komentiraj