Report

Daska v' glavu!

Banner300


Woodkopf je blesavi češki sport kao stvoren za one koji vole borbe s daskama na glavi

Piše , Objavljeno

Nekoliko bačvica pive i puno slobodnog vremena obično su recept za nekakvu glupost, a Woodkopf definitivno spada u tu kategoriju!

woodkopf 1Česi su nam uglavnom poznati po svom pivu, pripremi svinjetine na 1001 način, kiselom kupusu i tragikomičnim turističkim egzibicijama, ali neki od njih svoj narod žele svijetu predstaviti i kroz jedan vrlo unikatan, ekstreman (tojest, ekstremno blesav) borilački sport, nazvan jednostavno Woodkopf iliti “drvena glava“. Naravno, kao i svaka druga slična bizarnost i ovo se natjecanje poput virusa proširilo popularnim svjetskim portalima, a neki od veterana Woodkopfa se čak i nadaju da će njihov omiljeni sport ući u konkurenciju za Olimpijske igre. Naravno da hoće…

Vrli kroničari navode kako prvi spomen Woodkopfa datira još od pradavne 1992. godine kada je tijekom jednog lokalnog srpanjskog festivala studenata u Pragu netko došao na ideju da si dvoje ljudi stavi daske na glavu i da se tako bore dok jedan od njih ne ostane bez svog komada drveta, a gotovo smo sigurni da je svemu kumovala poveća količina alkohola. Jednostavno, ovakve stvari čovjeku padaju na pamet jedino kada je žešće pijan ili kada mu je opako dosadno, a svima nam je poprilično jasno u koju kategoriju spadaju češki studenti!

woodkopf 2

Sport se proširio cijelom zemljom, a dio njegove popularnosti leži i u tome što je nevjerojatno jednostavan za igrati. Sve što je potrebno jest daska dužine dva metra, koju igrač balansira na svojoj glavi i usput pokušava srušiti protivnikovu dasku s glave. Nije dopušten nikakav fizički kontakt niti udaranje protivnikova tijela svojom daskom te se broji samo igra “daska na dasku“. Pobjednik je onaj tko uspije duže održati komad drveta na glavi dva puta, a iako zvuči užasno dosadno i nezanimljivo, zapravo izgleda prilično zabavno. Ako ništa, uvijek se možemo nasmijati odraslim ljudima koji se glupiraju na ovakav način!

Predsjednik Udruge Woodkopf (da, da… totalno su službeni!) Ivan Rezac kaže kako zapravo nema neke tajne za uspjeh, ali da uglavnom bolje prolaze viši i ćelaviji natjecatelji. Po onome što smo imali prilike vidjeti iz videa izgleda kako najčešće i nije potrebno rušiti protivnika (štoviše, takvi pokušaji mogu samo naštetiti vašim nastojanjima da pobijedite), već jednostavno pokušati balansirati dasku što duže “na suho”, jer čim ti kreneš raditi neke malo kompliciranije pokrete, sve je teže držati pravu ravnotežu. Da ne bi sve ostalo samo na pretpostavkama, trk u dvorište po neki komad drveta i bacite se na vježbu… tko zna, možda je olimpijsko zlato bliže nego što ste mislili!

TAGOVIbizarni sport bizarno česi čudni sport ekstremno neobični sport sport woodkopf

Komentiraj