Report

Vlastita letjelicana Mjesecu

Banner300


Za samo 2000 kuna pošaljite vlastitu svemirsku letjelicu na Mjesec

Piše , Objavljeno

Iako je skupljanje sredstava na Kickstarteru tek započelo, te će trebati mnoooogo sreće da se i završi uspješno, mogućnost slanja vlastite letjelice na Mjesec itekako postoji.

pocket spacecraft

Projekt koji je ovih dana svoj život započeo na Kickstarteru, i to pod imenom The Pocket Spacecraft (Džepna svemirska letjelica), jedan je od mnogih sličnih projekata kojima je cilj za male pare omogućiti i običnim smrtnicima da iskustvo svemirskog istraživanja.

Baza ovog ambicioznog projekta jest u slanju na Mjesec ili u Zemljinu orbitu malenih letjelica oblika i veličine nešto manje od običnog CD-a. Ove letjelice izrađene su od izdržljivih poliimida, a svaki će ih korisnik moći personalizirati i programirati kako mu paše. Bilo da će disk nositi samo jednu fotku, ili će na svom putu prikupljati znanstvene podatke, potpuno je na izbor korisniku. Jednom kada se skupi dovoljan broj korisnika (minimalno 2.000), diskovi će se spremiti u Interplanetary Cubesat matični brod, prikačen za jednu od komercijalnih svemirskih raketa, te lansirati u svemir.

The Pocket Spacecraft promo video:

Ovisno o tome koliko platite, moći ćete svoje diskove poslati doslovno na Mjesec (za 199 britanskih funti) ili u Zemljinu orbitu (za 99 britanskih funti). Nakon lansiranja možete preko mobilne aplikacije Pocket Mission Control app pratiti napredak vaše letjelice i vidjeti gdje će točno vaša ‘beba’ završiti.

Ekipa koja stoji iza ovoga projekta ne sastoji se od nekakvih tutleka, već od inženjera, znanstvenika i dizajnera koji su u posljednje četiri godine pokrenuli 24 slična crowdfunding projekta, a uskoro će NASA lansirati i jednu od njihovih posljednjih uspješnica, KickSat iliti osobni satelit u Zemljinoj orbiti.

pocket spacecraft

Ipak, za razliku od KickSata, novi projekt ne stoji baš najbolje, tako da je u nekoliko dana od kada je prikupljanje novca pokrenuto, skupio svega 10-ak tisuća funti, od potrebnih 290.000 (ako želite sudjelovati, ovo je njihova stranica). Možda ljudima ovakav način svemirskog istraživanja jednostavno nije zanimljiv, a vjerojatno ima i onih koji misle da, nakon što smo zagadili dubine oceana i vrhove planina, ne moramo zagaditi još jedno teško dostižno i za sada relativno čisto mjesto, Mjesec.

TAGOVIAxe svemir kickstarter the pocket spacecraft vlastita svemirska letjelica

Komentiraj