Zanimljivosti

Banner300


Misterij zvan ženski orgazam: pet fascinantnih činjenica koji će ti pomoći da bolje shvatiš što se događa tamo dolje

Piše , Objavljeno

Ženski orgazam je teže shvatiti od muškog, a prosječno iskusnom muškarcu ga je još teže izazvati. I bez obzira uspijevamo li to češće ili rjeđe, svaki puta kada ugledamo zadovoljni osmijeh na partnerici, osjećamo veliko olakšanje i popriličan ponos. Svi znamo da ako smo bivšu dovodili do vrhunca, ne znači da će ista taktika vrijediti i na budućoj djevojci i zato je doza nesigurnosti uvijek prisutna. S druge strane, izazvati orgazam kod muškaraca slično je savladavanju vožnje bicikla, samo još jednostavnije- naučiš na jednom, možeš upravljati svakim.

Upravo iz ovih razloga- niti jedna informacija o ovom fenomenu nije suvišna i to je tema koja će nas vječito zanimati. Zato vam donosimo 5 činjenica o ženskom orgazmu, koje možda niste znali.

Žene s većom gornjom usnicom češće doživljavaju orgazam

photo-1558015801-3a0e5e079f91

Da žene doživljavaju orgazam rjeđe nego muškarci znamo, no razlozi tome još uvijek nisu skroz poznati. Znamo da to ne ovisi o čimbenicima kao što su libido ili seksualna povijest. Nešto puno više od toga i dalje ne znamo, no znanstvenici su pronašli iznenađujući faktor koji može utjecati na vjerojatnost orgazma kod žena, a on ovisi o obliku njenih usana.

Studija je ispitivala brojne žene o povijesti njihovih orgazama tijekom seksa, a istraživači su to provjerili s oblikom njihovih usana. Iako ne znamo odakle uopće dobivaju te ideje za znanstvene studije, pronašli su iznenađujuću korelaciju između oblika gornje usne i vjerojatnosti orgazma. Žene s izraženijim tuberkulama (središnji, okrugli dio gornje usne) češće su doživjele orgazam tijekom vaginalne penetracije.

Stimulira dio mozga koji izaziva ovisnost

Da se žene više od muškaraca nakon seksa vole maziti i biti bliske, nije slučajnost ili neutemeljeni stereotip. Izgleda da su žene biološki predodređene emotivno se vezati uz muškarca s kojim imaju seksualne odnose, pogotovo ako im taj muškarac pruža orgazme.

Naime, u nekim uspješno provedenim studijama, znanstvenici su pronašli vezu između orgazama i različitih regija mozga. Iako nam ne treba znanstveno istraživanje da bismo znali da orgazam utječe na mozak na način na koji malo drugih stvari, učinci su mnogo intenzivniji kod žena nego kod muškaraca, pogađajući naizgled nepovezane dijelove mozga.

Kao što je jedna studija otkrila, jedan od tih dijelova je nucleus accumbens, koji ima ulogu u sustavu nagrada kod razvijanja ovisnosti. Orgazam kod žena aktivira isti dio mozga koji se aktivira nakon konzumiranja droge koja izaziva stanje euforije i pojačanog užitka. Zatim dolazi do pojačane aktivnosti nucleus accumbensa što dovodi do stanja žudnje koje naposlijetku izaziva ovisnost.

Djeluje kao sredstvo protiv bolova

orgazam

Novi neuronski putovi između ženskih spolnih organa i različitih dijelova mozga koji uopće ne bi trebali biti povezani konstantno se otkrivaju, a neki od njih su prilično iznenađujući, primjerice povezanost između ženskog orgazma i praga boli.

U početku su ovu korelaciju istraživači proučavali na štakorima i otkrili da oni jednostavno ne osjećaju nikakvu bol tijekom vaginalne stimulacije. Učinak blokiranja boli bio je neobično sličan primjeni morfija, što je navelo znanstvenike da istu stvar proučavaju i na ljudima. U kasnijoj studiji otkrili su iste rezultate kod žena: vaginalna stimulacija je gotovo udvostručila sposobnost žena da podnesu bol, dok je tijekom orgazma tolerancija bila još veća.

Žene će prije doživjeti orgazam sa simetričnim muškarcima 

Za razliku od muškaraca, koji rijetko imaju problema u postizanju orgazma tijekom seksualnih susreta, žene ih doživljavaju rjeđe. Postoje mnoge teorije o tome zašto je tome tako, a jedna studija kaže da je to zato što većina ljudi jednostavno nije dovoljno simetrična.

Istraživanje je ispitivalo 86 parova o njihovim vrhuncima. I dok su muškarci doživljavali orgazam u gotovo 100 posto vremena, kod žena se njegova učestalost ispostavila  mnogo većom kada je njihov partner bio simetričan. Ne govorimo samo o licu, već o ukupnoj simetriji. Koliko god čudno zvučalo, tjelesna simetrija je svojstveno povezana s kvalitetom gena. Ne radi se samo o privlačnosti, već i o fizičkom i psihološkom zdravlju. To sugerira da ženski orgazam može biti mehanizam selekcije partnera, ali opet, to je samo jedna od mnogih teorija o tome zašto postoji.

Rijetko se događa tijekom penetracije

Žensku sposobnost da tijekom seksa doživi orgazam, muškarci često doživljavaju kao presudu o njihovoj seksualnoj moći i sposobnostima. Nemojte se prerano nadati, vještina partnera u krevetu svakako je čimbenik koji utječe na to hoće li ili ne žena doživjeti orgazam, ali stvar je ipak malo kompliciranija od toga. Ženski orgazam ima malo veze s čistom penetracijom.

Samo 25 posto žena doživi vaginalni orgazam, a većina treba druge stvari, kao što su seksualne igračke ili oralna stimulacija, da bi to postigle. Orgazam je također neovisan o vanjskim čimbenicima kao što su veličina penisa, atraktivnost partnera ili stres. Jedan autor je proučio 33 istraživanja koja su se provela tijekom proteklih 80 godina kako bi došao do tog zaključka. Dakle, ako ste muškarac koji ne može ostvariti vrhunac svoje ženske partnerice penetracijom, prestanite to shvaćati osobno i samo pokušajte s drugim stvarima.

Koji su evolucijski razlozi za postojanje ženskog orgazma?

Jedan od razloga zašto je ženski orgazam tako misteriozan je taj što izgleda da uopće ne služi nikakvoj evolucijskoj svrsi. Za razliku od muškaraca, orgazam kod žena ne djeluje na stvarni proces reprodukcije. Zbog svoje relativne rijetkosti u usporedbi s muškim orgazmom i nedostatkom ovisnosti o penetraciji, nije ni pouzdan pokazatelj seksualnog zadovoljstva.

Iako postoje mnoge teorije o tome zašto postoji, jedna od njih ima više smisla od drugih. Prema nekim znanstvenicima, kontrakcije tijekom orgazma pomažu ženi da zadrži što više sperme čime se povećavaju šanse oplodnje. U jednoj studiji, istraživači su od žena zatražili da prikupljaju tekućinu izbačenu iz vagine nakon seksa. Otkrili su da je među ženama koje su doživjele orgazam, izbačen sadržaj imao manju količinu sperme od onih koje nisu.

Ova saznanja nam neće puno pomoći, ali makar znamo da je fenomen ženskog orgazma nedokučiv i mnogima, puno pametnijima od nas.

 

TAGOVIorgazam seks ženski orgazam