Zanimljivosti

Banner300


Objasnili zašto su napravili parfem koji ima miris muških izlučevina

Piše , Objavljeno

Obično smo navikli vidjeti reklame za parfeme s lijepim ženama ili snažnim muškarcima, a bez obzira što ne možemo osjetiti miris preko televizije (još!) ili časopisa, možemo pretpostaviti da mirišu kao cvijeće, limuni, vanilije ili kako već standardni parfemi mirišu. U svakom slučaju miris bi trebao biti njuhu ugodan jer, na kraju krajeva, to je njihov posao.

Upravo zato je van naše sposobnosti razumijevanja svijeta shvatiti zašto bi itko, zašto bi i jedna tvrtka željna profita, htjela proizvoditi parfeme koji mirišu na stvari od čijih mirisa inače okrećemo glavu.

Pa, Etat Libre d’Organge je pred nekih desetak godina stvorio Secretions Magnifiques koji je, prema Daily Mailu, trebao mirisati na seks i sve tjelesne tekućine (poput sperme, znoja, sline) koje dolaze s njim.

via GIPHY

Miris je na web-stranici opisan kao “muška napetost, oslobađa adrenalinski iscjedak u slapovima aldehida.” Što god to značilo. No, tvorac brenda je otkrio zašto bi ikada itko dizajnirao parfem koji bi u ljudima izazivao nagon za povraćanje i želju da se tuširaju dok ne skinu prvi sloj kože sa sebe.

Etienne de Swardt rekao je Viceu da ga je inspirirala epidemija AIDS-a 1980-ih. Ok, sad nam je jasno da ovo ne ide ni u kakvom smislenom smjeru.

Kad sam bio tinejdžer bio sam zabrinut oko krize AIDS-a”, rekao je de Swardt. “[Secretions Magnifiques] je jako povezan s osamdesetima i rizikom od virusa. Razmišljao sam o tome da napravim parfem koji će mirisati točno onako kako miriše situacija kada ne znaš hoćeš li to napraviti ili ćeš zaštititi sebe od onoga što zapravo želiš.”

“Nalazite se na mjestu između pornografije i romantike. Izgubljeni ste između privlačnosti i odbijanja. To je vrlo dvoznačan parfem.”

via GIPHY

Što je najodvratnije od svega, kompanije koje proizvode mirise, Givaudan i Mane, koriste samo prirodne i sirove sastojke kako bi napravili ove “mirise”. Tako da se u principu mirišete s izlučevinama nepoznatih ljudi.

Na Fragrantici, web stranici za recenzije parfema, recenzije o Etat Libre d’Orange su strašne.

Smrdi poput bolesnog djeteta sa slinavim nosom iz kojeg cure dvije debele neonske zelene svijeće od bala”, napisala je jedna osoba.

Ovo je umjetnost u boci, ali nije sva umjetnost lijepa. To je jedini miris koji sam mirisao da bih opisao kao  “grub ili odvratan “, rekao je drugi.

Treća je dodala: “Otvaranje je vrlo čudno i nekako kliničko; hladno je i nepoželjno, malo vlažno i vrlo metalno, slano je i mogu osjetiti miris klora.

Pa, mislim…tko ne bi htio mirisati poput javnog bazena?

TAGOVIparfemi