Zanimljivosti

Svemirski problemi

Banner300


Urnebesni slučaj plutajućeg izmeta u Apollo 10 misiji

Piše , Objavljeno

Biti astronaut je uvijek bio i uvijek će biti jedan od najcjenjenijih poslova, no često zaboravljamo da su i ti junaci modernog doba samo ljudi. Najbolji dokaz tome su problemi s najosnovnijom ljudskom potrebom: obavljanjem velike nužde!

apollo 10Premda su nekoliko puta putovali u svemir, ova trojica junaka će ostati zapamćena po običnom dreku… Tragikomično!

U početcima svemirskog istraživanja, astronauti su bili jedni od najvećih junaka, najbolje i najsposobnije što je ljudski rod mogao dati. Bili su to (a i danas su) ljudi izvrsne inteligencije, fizičke kondicije i letačkih sposobnosti, Odiseji koji su u limenim kutijicama na ogromnim spremnicima visokozapaljivog goriva letili u veliko svemirsko ništavilo.

Ništa drukčija nije bila niti posada Apollo 10 misije, jedne od onih koja neće ostati posebno istaknuta u analima Svemirskog programa (bila je to testna misija za Apollo 11 i slijetanje na Mjesec), ali su trojica njenih astronauta ovih dana dobila pomalo neočekivan publicitet, na žalost iz krivih (ali ne manje smiješnih) razloga.

Naime, nakon što je u javnost procurio tajni transkript razgovora trojice astronauta i zemaljske kontrole iz te davne 1969. godine, netko na internetu (s mnogo vremena i velikim interesom za spomenutu tematiku) je pročitao svih 500 stranica dokumenta i naišao na vrlo zanimljiv dio u kojem astronauti pričaju i šale se s izmetom. Naime, po svemu sudeći, netko je obavio veliku nuždu, i pritom nije slijedio propise o obavljanju iste u uvjetima nepostojeće gravitacije, tako da je izmet našao svoj put iz vrećice (da, obavljali su to u vrećicu) i krenuo plutati po zapovjednom modulu. Donosimo dva najzanimljivija ulomka, a za lakše snalaženje, treba reći da je CDR = zapovjednik Thomas Stafford, CMP = pilot zapovjednog modula John Young, a LMP = pilot lunarnog modula Eugene Cernan.

transkript

Iz prvog ulomka možemo vidjeti kako trojica vrhunskih astronauta i profesionalaca igraju uvijek zabavnu igru “Čije je govno?!”, te, kako pravila same igre nalažu, nitko ne želi preuzeti odgovornost. Zanimljiva je i predzadnja rečenica, u kojoj iskusni zapovjednik Stafford, kojem je ovo bila čak treća misija u svemir, objašnjava da je njegovo ‘blago’ bilo malo ljepljivije od ovoga što pluta.

transkript

Drugi pak odlomak bolje ne bi napisao niti sam Tarantino. Astronauti i dalje pokušavaju pronaći izvor misteriozne plutajuće nemani, kada u igru ulazi i drugi komad. Pilot Cernan tada pravi pomalo bizaran preokret i priznaje da je gurnuo prst u svoje govno, i da je bilo mekano, a za ovog floatera ne može niti potvrditi niti negirati da je njegov.

Na kraju momci, kojima je misija bila testirati sustave za jedno od najkompleksnijih i najvećih dostignuća u modernoj ljudskoj povijesti, vode rovovsku bitku oko plutajućeg izmeta, na znajući niti njegovo podrijetlo niti kako je dospjelo tamo gdje je. Jedino oko čega se na kraju slažu jest da će ga nekako morati skupiti. A ako su se oni mogli smijati, možemo i mi, gotovo 50 godina nakon neobičnog incidenta.

TAGOVIapollo 10 astronaut Axe svemir izmet

Komentiraj