Zanimljivosti

access denied

Banner300


Tri zabranjene svjetske destinacije do kojih (gotovo) nitko ne može

Piše , Objavljeno

Određene destinacije super su popularne među turistima, druge malo manje, no čini nam se kako više nema kutka na ovoj planeti koji je ostao neistražen ili s kojega netko negdje nije napravio selfie. No, postoje mjesta na koja nisu zakoračili ni najtvrdokorniji putnici i istraživači. Mjesta kojima je pristup zabranjen i na kojima je bilo svega par ljudi.

Otok zmija

Oko 150 kilometara južno od središta Sao Paula nalazi se Ilha da Queimada Grande, poznatiji kao Otok zmija. Smješten oko 40 kilometara od obale Brazila, otok je dobio ime po raznim zmijama koje vrebaju na njemu. Istraživači vjeruju da postoji jedna smrtonosna zmija na svakih 0,09 četvornih metara.

Zbog velike opasnosti, brazilske vlasti su zabranile obilazak otoka, koje su nepromišljeni avanturisti, željni uzbuđenja, često pohodili. Keimada, poznata kao “Otok zmija”, zauzima površinu od 430 kvadratnih hektara i jedino je mjesto na svijetu za koje je poznato da na njemu živi vrsta Bothrops insularis, najsmrtonosnija zmija na svijetu.

Danas otoku ima pristup samo nekolicina znanstvenika koji proučavaju zmije, a krivolovci dolaze hvatati otrovnice, čija cijena na crnom tržištu dostiže 30.000 dolara.

Grobnica Qin Shi Huanga

Screenshot_22

Duboko u brdima središnje Kine, prvi car zemlje ležao je više od dva tisućljeća. Tajna grobnica Qin Shi Huanga otkrivena je 1974. godine nakon što su neki poljoprivrednici naišli na nju dok su kopali bunare. Iskopali su terakota vojnika u prirodnoj veličini, ali nisu shvatili da će to biti samo jedan od tisuća komada povijesti na tome mjestu.

Arheolozi iskopavaju lokaciju četiri desetljeća i otkrili su oko 2.000 glinenih vojnika. Međutim, još uvijek nisu dotaknuli središnju grobnicu koja sadrži ostatke prvog kineskog cara.

Mnogi vjeruju da je grobnica ispunjena mnogim drugim blagom poput dragog kamenja. Kineske vlasti su jedine dopuštene u blizini tog područja, a na njima je da odluče hoće li itko ikada ući u tajanstvenu grobnicu.

Otok Sjeverni Sentinel

Koliko god je to teško vjerovati, još uvijek postoje autohtone skupine, plemena koja ne održavaju nikakav kontakt s modernom civilizacijom. To nisu “autohtona plemena” koja vam u ponudi nude razno razne turističke agencije obećavajući “autentično iskustvo”.

Screenshot_23

Sentinelski narod otoka Sjeverni Sentinel nije takvo pleme. Ovo je jedno od zadnjih preostalih plemena koja uistinu nemaju doticaj sa zapadnim svijetom niti ga žele imati, a ukoliko ga pokušavate s njima uspostaviti, najvjerojatnije će vas ubiti. Lukom i strijelom.

2018. godine jedan je američki misionar pokušao stupiti u kontakt sa Sentinelskim narodom, ali je brzo poginuo od luka i strijele. Godine 1896. osuđenik iz kaznene kolonije Velikog Andamanskog otoka pobjegao je na improviziranom splavu i na kraju se spustio na obalu otoka Sjeverni Sentinel. Njegove posmrtne ostatke pronašli su nekoliko dana kasnije s prerezanim grkljanom i nekoliko rana od strijela.

Procjenjuje se da na otoku živi oko 80-150 ljudi, a njihov jezik nije poznat nikome. Malo je toga uopće poznato o plemenu, što ih čini misterijom. Ali definitivno znamo da im nije stalo do društva.

TAGOVIgrobnica otok zmija sjeverni sentinel zabranjene destinacije

Komentiraj