Report

Zašto su gumbi na muškim i ženskim košuljama na suprotnim stranama? Razlog je u povijesti

muškarac kopča košulju
muškarac kopča košulju Foto: Folder.hr
Odjevni predmet koji se nalazi gotovo u svakom ormaru je košulja. Košulje se danas proizvode u svim veličinama, bojama i pomoću svih zamislivih materijala u raznim stilovima, ali jedna tradicionalna stvar nam je preostala.

Službeno potvrđenog razloga zašto muške košulje imaju gumbe niz desnu, a ženske na lijevu stranu, nema, ali postoji niz teorije, mnoge imaju i korijenje u povijesti.

Smatra se da su gumbi muških košulja s desne strane jer je tradicionalno njihova odjeća držala oružje.

Chloe Chapin, povjesničarka mode i doktorica znanosti Sveučilišta Harvard za Today je rekla: „Mislim da je važno propitati se o kojem vremenskom razdoblju govorimo, budući da su gumbi za košulje i sakoe relativno novi fenomen, ali mnogi elementi muške mode temelje se na vojsci. Pretpostavka o dešnjacima odigrala je najveću ulogu budući da je pristup oružju bio glavna praksa.“. nadodala je uz napomenu da bi vatreno oružje ugurano u košulju bilo lakše dohvatiti s dominantne strane, inače bi zapelo u košulji.

Tu je teoriju podržao i Paul Keers, autor knjige A Gentleman’s Wardrobe, prenosi nam LADBibible, rekavši „Džentlmen je mač uvijek nosio na lijevoj strani, tako da se mogao izvući desnom rukom, ako se zakopča s desne na lijevu strane, ručka mača zapela bi u otvoru prilikom izvlačenja, tako da bi svaki ozbiljan mačevalac treba košulju koja se zakopčava s lijeve na desnu stranu.“.

To bi mogao biti razlog zašto muški gumbi obično sjede s desne strane, to ne objašnjava zašto su ženski gumbi na suprotnoj strani.

Razlozi za suprotnu orijentaciju gumba na ženskim košuljama datiraju iz 13. stoljeća, kada su se gumbi prvi puta počeli koristiti. Žene su u tom razdoblju oblačile sluškinje kojima je košulju bilo lakše zakopčati sprijeda, zato obrnuta pozicija gumba. Ostale teorije govore da mnoge žene doje dok dijete drže u lijevoj ruci, pa je desnom rukom lakše otkopčati košulju, ili da je Napoleon „namjerno masovno proizvodio odjeću koju je ženama bilo teško obući“.

Nikada se neće sa sigurnošću znati zašto su gumbi na suprotnim stranama, ali praktičnost i povijest imaju svoje teorije.