Znanost

Novi rekorder

Banner300


Najlakša ljudskom rukom stvorena tvar na Zemlji je…

Piše , Objavljeno

Već godinama se vodi tajni rat među znanstvenicima, kojem je krajnji cilj stvoriti najlakšu tvar na Zemlji. Tim znanstvenika iz Kine je ponovno pomaknuo granicu, i to uz pomoć grafenskog aerogela.

grafen

Prije svega, valja reći da kad se govori o najlakšim rukom stvorenim tvarima, zapravo se govori o tvarima koje imaja najmanju gustoću. Godinama je prvo mjesto držao NASA-in aerogel (gustoća od 1 miligrama po centimetru kubnom), da bi se 2011. došlo do razvoja konkurencije, pa smo uskoro mogli vidjeti ultratanku metalnu laticu (0.9 mg/cm³), a nekoliko mjeseci poslije i Aerografit (0.2 mg/cm³).

Sada su znanstvenici sa sveučilišta Zhejiang u Hangzhou predstavili svoju modifikaciju ugljika, koja je gusta svega 0.16 mg/cm³. To je u biti grafenski aerogel, koji je strukturom sličan grafitu, ali se od njega razlikuje po tome što je sastavljen od samo jednog sloja atoma.

graphen
Ovako izgleda struktura grafena

Da bi dobili malo bolju perspektivu, možemo reći da je ovaj novi grafenski aerogel čak 7 puta rjeđi od zraka, a uspio je pobijediti i helij (0.1786 mg/cm³). Posljednja granica koju još treba probiti jest ona vodikova, čija je gustoća za sada nedostižnih 0.1 mg/cm³.

Video reportaža o najlakšem materijalu na svijetu:

A da sve ovo ne bi ostalo samo na fancy pokazivanju, ovaj materijal ima i neka vrlo unikatna i korisna svojstva. Premda je iznimno niske gustoće i lagan, strukture ove tvari su prilično čvrste, te mogu podnijeti vrlo veliko toplinsko i mehaničko opterećenje. Također vrlo dobro upija tekućinu, i to preko 900 puta svoje mase, što može biti korisno kod izljeva nafte ili poplava.

grafen

Za kraj, ekipa s portala www.io9.com se zapitala jednu vrlo zanimljivu stvar, koja je natjerala i naše sive stanice na razmišljanje: ako je toliko lakši od zraka, zašto ovaj materijal jednostavno ne… lebdi?

TAGOVIaerogel grafen

Komentiraj