Znanost

Ma siću to košta

Banner300


Sada znamo koliko bi koštala izgradnja USS Enterprisea

Piše , Objavljeno

I dok ponos i dika Zvjezdane flote hara svjetskim kino blagajnama, mi i dalje maštamo o jednoj svemirskoj vožnjici USS Enterpriseom. Ali prije svega, moramo ga izgraditi! Ako ništa drugo, sada znamo koliko bi to koštalo.

enterprise

Jedan od glavnih razloga popularnosti SF i fantasy svjetova leži upravo u mašti njihovih čitatelja i gledatelja, koji se prepuste sanjarenju i zamisle se upravo na mjestima iz svojih omiljenih djela. Tako je i svaki fan Star Trek serijala, znanstvene fantastike, svemira i svemirskog istraživanja, barem jednom u životu poželio prošetati hodnicima veličanstvenog Enterprisea.

No na žalost, s obzirom na tehnologiju koju danas posjedujemo i činjenicu da svemirsko istraživanje više nije toliko popularno (kad postoji toliko ovozemaljskih problema), teško da će nam se za naših života ispuniti ta velika želja. Ipak, u duhu znanstvene fantastike, uz puno mašte i malu pomoć ekipe s Gawker medija, pokušali smo vidjeti koliko bi koštala izgradnja Enterprisea (verzije iz najnovijeg filmskog serijala), ukoliko bi se on počeo graditi upravo danas. I moramo reći, s obzirom na neke druge troškove, ne izađe niti tako puno. No krenimo od početka.

USS Enterprise je uistinu čudo tehnologije, i bome je ogroman! Kada govorimo o veličini (a navodno je to IPAK najvažnije), J.J. Abramsov Enterprise je dugačak 725,35 metara, što je znatno veće od originala, malenog 288-metarskog brodića. Također, visok je oko 170 metara, te ima promjer tanjura od oko 350 metara. Mrcina, nema šta, a da se izgradi, trebati će hrpetina materijala.

Ako se Enterprise usporedi s najvećim prijevoznim sredstvima na Zemlji, a to su definitivno brodovi, može se dobiti okvirna brojka o cijeni sirovog metala potrebnog za njegovu izgradnju. Usporedivši američke nosače aviona klase Nimitz, i supertankere dugačke oko 400 metara, možemo otprilike pretpostaviti da materijal za jedan svemirski brod košta kao za dva zemaljska. Dakle, ako zbrojimo dva nosača aviona, koji koštaju otprilike 6 milijardi dolara, jednostavnom računicom dolazimo do brojke od 12 milijardi dolara samo za materijal potreban za izgradnju Enterprisea.

enterprise

Nosač aviona klase Nimitz, kažu, prava je mrcina!

I nije tako puno, rekli bismo mi, paleći cigaretu novčanicom od 100 dolara. Ali ovo je samo kap u moru, a pravi troškovi tek dolaze. Naime, imamo materijal, a sada sve to fino treba složiti. Pretpostavka jest da ne posjedujemo tehnologiju kojom bi ga mogli u potpunosti napraviti na Zemlji, kako je prikazano u prvom filmu novog serijala, te da bi ga morali graditi poput Međunarodne svemirske postaje, sastavljajući dio po dio u svemiru. Tvrtka SpaceX, privatnik koji se bavi transportom robe u svemir, procjenjuje svoju uslugu na otprilike 1000 dolara za pola kilograma prevezenog tereta.

Pošto ne znamo koliko bi točno bila masa Enterprisea, možemo ponovno posegnuti za nosačima aviona, zbrojiti dva puta po 115 tisuća tona, i dobiti oko 230 tisuća tona tereta. Uz malo matematike, kojom vas sada nećemo zamarati, dobivamo tako iznos od nevjerovatnih 456 milijardi dolara da cijeli Enterprise, dio po dio, pošaljemo u svemir. I da, to je iznos bez ‘ruku’, kako bi se reklo u automehaničarskoj branši. Čak i da se uzme najjeftinija radna snaga iz Laosa i Vijetnama, teško bi bilo ne probiti granicu od bilijun dolara (iliti jedan i 12 nula), ali recimo da bi svi radili za dobrobit čovječanstva, i to besplatno.

enterprise

I mi ponekad, kada se vozimo biciklom, stanemo pored nekog trgovačkog centra u izgradnji i maštamo o boljim svjetovima…

Dakle, negdje smo oko 470 milijardi dolara, ali riješili smo glavninu troškova. Hvala svim ljudima dobre volje koji su za gablec i čašu vode, besplatno nekoliko godina radili na ovom projektu, nećemo vam to nikad zaboraviti. A sada, treba Enterprise i opremiti. Naravno, nemamo ništa od tehnologije koju oni u filmovima i serijama koriste, ali osim super cool warp pogona, od kojeg smo udaljeni još barem 300 godina, za ostatak opreme imamo adekvatnu zamjenu. Tako umjesto popularnih replikatora možemo popikati 3D printere. Nije da ćemo išta moći jesti, ali zamislite samo koliko se figurica i plastičnih pištolja da izraditi. Zatim je tu Cave 2, panoramski 3D LCD zaslon koji pravi gotovo pa kompletni krug oko promatrača, a koji može simulirati holodeck. Uz to, treba voditi računa i o najmodernijim računalim koja bi sve to pogonila, a kada se ovi troškovi zbroje, na račun dodajemo još nekoliko milijuna dolara. S obzirom na one već potrošene milijarde, nije nikakav problem.

Cave 2 promo video:

Pošto će ovaj današnji Enterprise biti praktički komad metala koji pluta svemirom, trebati će mu nekakvo naoružanje za obranu, premda bi se, s današnjom tehnologijom, mogao obraniti od malo čega. Eventualno svemirskog kamenja. I to ne previše velikog. Uglavnom, fotonska torpeda i phazeri, standardno naoružanje svakog broda Zvjezdane flote. Naravno, nemamo niti jedno niti drugo, ali uvijek se mogu naći dostojne zamjene. Tako umjesto fotonskih torpeda možemo iskoristiti moderne balističke rakete s nuklearnom bojevom glavom, te LaWS sustav američke mornarice, koji nije baš phazer, ali mu je najbliže što imamo. Cijena ukupnog naoružanja: bijednih 6 milijardi dolara.

Naposljetku, ostajem nam još samo pitanje posade, koja bi trebala sačinjavati barem 300-400 ljudi, ali iz zadnjih filmova je potpuno jasno da sav posao obavlja otprilike njih 11-ero. Kada se pogleda cijena treniranja jednog astronauta (70 milijuna dolara), te cijena jednog vojnika koji godinu dana provede služeći u Iraku (oko milijun dolara), toškovi poprilično rastu.  Uz to, dopremanje hrane i vode, te ostalih potrepština na primjerice, Međunarodnu svemirsku postaju, košta otprilike 3,5 milijardi dolara godišnje. Svi ti troškovi, zbrojeni, iznose oko 4 milijarde dolara, i to za samo 11 ljudi. Ako pomnožimo tu brojku sa 30, dobivamo troškove od oko 120 milijardi dolara za cijelu posadu.

enterprise

Faktor coolnosti nije uključen u cijenu obuke astronauta, jer bi troškovi desetostruko porasli

Dakle, kada podvučemo crtu, dolazimo do brojke koja se kreće od otprilike 470 do 600 milijardi dolara, da se izgradi, opremi, oruža i popuni posadom Enterprise u 2013. godini. Još jednom napominjemo da je to cifra bez plaćene ljudske radne snage. Pretvoreno u našu valutu po najjeftinijoj varijanti, dolazimo do cifre od otprilike 2,5 bilijuna kuna, što je s obzirom na ovogodišnji državni proračun Hrvatske od 110 milijardi kuna, dobrih 25 puta više. S druge strane, 2,5 bilijuna kuna čini svega 12% ukupnog budžeta SAD-a, što nam govori da je itekako moguće izgraditi tu nepokretnu kantu u svemiru. No, tko želi započeti?

TAGOVIAxe svemir enterprise star trek Zvjezdane staze

Komentiraj