Znanost

posao iz snova

Banner300


NASA plaća dobrovoljcima 125 tisuća kuna da leže u krevetu 60 dana

Piše , Objavljeno

Bez obzira koja je vaša osobna zamisao “posla iz snova”, morate priznati da posao u kojem vas netko plaća za boravak u krevetu zvuči poprilično dreamy. To je upravo ono za što NASA i ESA plaćaju dobrovoljce kako bi testirali potencijalne koristi od umjetne gravitacije za svemirske misije na duge relacije.

Istraživanje, koje se provodi u Njemačkoj, zahtijevat će od ukupno 24 sudionika da ostanu u krevetu puna dva mjeseca. Volonteri će sjediti na blagom nagibu tako da su njihove noge malo više od glave, smanjujući protok krvi do ekstremiteta što uzrokuje propadanje mišića.

Screenshot_4

Kada astronauti provode dugo vremena u svemiru, njihovi mišići za to plaćaju veliku cijenu. Na primjer, znanstvenici koji lete na Međunarodnu svemirsku stanicu moraju redovito vježbati s otpornim strojevima kako bi održali svoje tijelo u dobrom stanju, ali NASA i ESA žele znati je li povremeno korištenje umjetne gravitacije također korisno.

Dvadesetak dobrovoljaca koji se testiraju u dvije skupine provesti će 60 dana odmarajući, s povremenim izletima u centrifugu u laboratoriju. Okretna ruka centrifuge će natjerati krv natrag prema nogama sudionika, simulirajući učinke gravitacije, a znanstvenici se nadaju da će otkriti kakve bi prednosti takav sustav mogao pružiti astronautima u stvarnom životu tijekom dugotrajnog boravka u svemiru.

Znanstvenici, koji još uvijek regrutiraju sudionike za drugi krugu, nude prilično velikodušnu svotu svakome tko je dovoljno hrabar da izdrži dva mjeseca radeći apsolutno ništa. Ne samo da ne rade ništa, već gotovo svaki sat u danu provedu gledajući televiziju, filmove, igrajući video igre ili čitajući.

Ne znamo točno po čemu se ovaj posao razlikuje od klasičnih poslova u hrvatskoj javnoj upravi, ali hej – bolje je plaćen!

TAGOVIastronaut esa nasa posao svemir

Komentiraj