Znanost

nije jon snow

Banner300


Ova novootkrivena pčela je dobila ime po liku iz Game of Thronesa

Piše , Objavljeno

Da znanstvenici neke nove životinjske i biljne vrste koje otkriju nazivaju po slavnim osobama- poznata je stvar o kojoj smo već pisali. No, ovoga puta, jednu su vrstu nazvali po liku iz najpopularnije TV serije- Game of Thrones.

Australska pčela koja je poznata po tome da živi samo zimi na određenim područjima i ima krunu od vlasi koje izgledaju poput kose.

Pogađate o kojem se liku radi?

Naravno, to je Night King.

Paramonovius nightking,  jedna od 83 vrste australskih bombyliinija (vrsta tipično debelih i dlakavih pčela), opisana je u studiji objavljenoj u  Austral Entomology.

“Ova vrsta je nazvana po Noćnom kralju iz američke dramske fantazije Game of Thrones jer su svi primjerci sakupljeni zimi, a pčela je uglavnom prekrivena debelim, blijedim slojem koji djeluje poput ledenog plašta.

Screenshot_11

Fotografija: HBO/ CSIRO

“Xuankun Li, koji je ovoj pčeli dao ime, student je na doktoratu u CSIRO i očigledno veliki obožavatelj Game of Thronesa.

“Imenovanje novih vrsta je najzabavnije dio posla taksonomista”, rekao je Lessard.

Samo znanstvenici u Australiji svake godine imenuju oko 1000 novih vrsta, a znanstveni naziv se sastoji od naziva roda, a zatim naziva vrste. Postoje određena pravila, prema CSIRO-u, koja propisuju da imena ne bi trebala biti uvredljiva ili pogrdna, i iako je vrlo primamljivo, ne biste trebali nazivati vrstu za po sebi“, zaključuje Lessard.

Također, nadodao je, ovim tempom trebat će još otprilike 350 godina kako bi samo saznali kakve sve vrste postoje.