Report

Highlander time!

Banner300


Znanstvenici otkrili način kako zaustaviti proces starenja i započeti pomlađivanje

Potraga za fontanom vječne mladosti i dalje traje, a grupa znanstvenika tvrdi kako su joj se približili za još jedan korak.

Piše , Objavljeno

Starenje je, uz smrt, svakako jedan od najvećih strahova svakog čovjeka, a dovoljno o tome govori naša opsjednutost mladošću i nastojanjima da ju zadržimo što duže, bilo fizički, bilo duhovno i psihički. Gorka je istina da vrijeme ne pošteđuje nikoga, pa kad-tad svi završimo par metara pod zemljom. Ekipa znanstvenika sa Instituta Salk u La Jolli predvođena doktorom Juan Carlosom Izsipuaom Belmonteom ipak tvrdi da taj naš posljednji trenutak možemo dobrano odgoditi, a samo je naš tehnološki i znanstveni napredak granica do koje mjere možemo ići. Besmrtnost?

Reverzibilnost starenja – video:

Na žalost, besmrtnost u ovom slučaju vrlo vjerojatno nije na stolu, ali istraživanje koje je objavljeno u časopisu Cell pokazuje fantastične rezultate pokusa izvedenih na miševima, koji su genskom terapijom kroz šest tjedana pokazali znatno mlađi izgled, ravniju kralježnicu, bolje kardiovaskularno stanje, brže zacjeljivanje ozljeda i općenito 30% duži životni vijek. Valja reći kako su svi miševi prethodno genetski modificirani kako bi imali određene genetske bolesti i poremećaje (tipa progerija) čime je znanstvenicima olakšano praćenje rezultata.

Mišićno tkivo normalnog miša (lijevo) i mišićno tkivo miša podvrgnutog genskoj terapiji (desno)

Mišićno tkivo normalnog miša (lijevo) i mišićno tkivo miša podvrgnutog genskoj terapiji (desno)

Doktor Belmonte, kao i nekolicina stručnjaka koji su se očitovali o ovom istraživanju tvrde kako je ono za sada ograničeno samo na miševe, a da bi eventualna primjena na ljudima mogla krenuti najranije za 10-ak godina. Zapravo se radi o tehnici kojom se već postojeće stanice (poput stanica kože) genskom terapijom pretvaraju u matične stanice, koje se zatim umnožavaju i zamjenjuju one istrošene i stare. No podloga svega je rastuće mišljenje kako naše starenje i umiranje ne uzrokuje obično trošenje stanica, već unutarnji “sat” koji jednostavno nije moguće zaustaviti. Niti ovom se metodom on ne može zaustaviti, ali znanstvenici vjeruju kako se može barem malo usporiti. I to je samo početak! Oni koji bi u prvim fazama trebali imati najviše koristi su upravo pacijenti s genskim poremećajima poput već spomenute progerije, ali pitanje je kada će do prvih testova uopće doći i hoće li se mehanizam multicipliranja matičnih stanica moći kontrolirati da ne dođe do pojave tumora. Bilo kako bilo, mi računamo kako će ovo kroz idućih 20-ak godina postati sasvim normalan dio života, pa eto… samo da do onda poživimo i igraj, sinko!

TAGOVIbesmrtnost genska terapija istraživanje matične stanice pomlađivanje stanice starenje

Komentiraj