Report

Hladnije čak i od srca moje bivše

Banner300


Znanstvenici pokazali srednji prst Svemiru i stvorili najhladniji objekt ikada

Piše , Objavljeno

Neki će reći da je postizanje temperature gotovo jednake apsolutnoj nuli totalno beznačajan podvig, ali mi vjerujemo znanstvenicima koji kažu da nas čekaju svakakva nova čudesa!

temperaturaTemperatura je zeznuta mala gadura fizike: s jedne strane može ići u gotovo beskonačne vrijednosti (Planckova temperatura tako ide do teoretskih 1032 kelvina, a neki vjeruju da niti to nije maksimum), a s druge je ograničena s točno 0 kelvina iliti -273,15°C. Ta je temperatura poznata i kao apsolutna nula, no to biste već ionako trebali znati. Ono što vam pak vjerojatno nije poznato jest da znanstvenici diljem svijeta već neko vrijeme pokušavaju postići temperaturu apsolutne nule, a sada je tim u talijanskom CUORE-u (Cryogenic Underground Observatory for Rare Events) zamalo uspio dostići tu brojku.

Ti su genijalci uz pomoć posebne kriostatske komore i sustava hlađenja uspjeli ohladiti komad bakra težak 400 kilograma na temperaturu od samo 6 milikelvina ili -273.144°C, što je za samo 0.006°C više od apsolutne nule. Vjeruje se da je ovo možda i minimum koji čovjek može stvoriti (a niti u prirodi to ne ide niže), jer treći zakon termodinamike i sam nalaže da je postizanje apsolutne nule nemoguće. S druge strane, fizika je znanost koja se mijenja gotovo iz dana u dan i ono što je vrijedilo jučer možda neće vrijediti i sutra pa ćemo se malo strpjeti i pričekati da vidimo može li tko smanjiti razliku na 0.005°C…

neutrino

Da sve ne bi ostalo samo na kul eksperimentu, ovaj će najhladniji ikada promatrani objekt (slične su stvari postignute i prije s atomima i molekulama, ali nikada s pravim, “opipljivim” predmetom ove veličine) poslužiti u rješavanju misterija hipotetskog i vrlo rijetkog procesa znanog kao bezneutrinski duplo-beta raspad, a ako se on napokon i dokaže, mogao bi objasniti kako se antineutrini pretvaraju u neutrine te zašto u svemiru ima toliko više materije od antimaterije. Ruku na srce, vjerojatno vas zaboli ona stvar za nekakve tamo neutrine, ali ovakvi će nam eksperimenti jednog dana omogućiti teleportiranje, putovanja brzinom većom od svjetlosti i repliciranje hrane. Zato, samo naprijed braćo znanstvenici!

TAGOVIhladno kelvin najhladnije najhladniji objekt neutrino svemir znanost znanstvenici

Komentiraj