Report

Znate li prvo ime Googlea? Ljude zbunilo izvorno ime staro 25 godina

Snimak zaslona tražilice Google s upisanim pitanjem Kako se Google prvotno zvao
Snimak zaslona tražilice Google s upisanim pitanjem Kako se Google prvotno zvao Foto: googlescreenshot
Google je proslavio 25. rođendan, ali jeste li znali da je u svom početku imao potpuno drugačije smiješno ime? Mislim, možete se složiti da je i Google također malo blesavo ime, ali sada je postao sinonim za ideju internetskih tražilica te je postao dio našeg svakodnevnog vokabulara.

Više ne tražite nešto na internetu, već guglate, što je, u svim svojim verzijama i varijacijama, postao dio svakodnevnog vokabulara, a neki ni ne mogu zamisliti kako je to tražiti informacije po knjigama, časopisima i ostalim fizičkim bazama podataka. Za nas starije od 25 godina, to je bio vrlo stvaran svijet u kojem smo živjeli, tako da budite zahvalni na Googlu.

Upravo Googleu u čast, povodom rođendana, prisjećamo se prvog imena Googla, koje je srećom zamijenjeno za ovo sveprisutno ime koje smo svi upoznali i koristimo kao imenicu i glagol. Tražilica se prvotno se trebao zvati BackRub! Možete li to zamisliti? „Pogledaj na BackRubu!“, „BackRubaj to!“, „Provjerit ću na BackRUB Maps!“, zvuči užasno i potpuno neprirodno.

Međutim, prema Davidu Kolleru sa Sveučilišta Stanford, kako nam prenosi UNILad, osnivači Googlea Larry Page i Sergey Brin počeli su s tim užasnim imenom. To je zato što je web-mjesto analiziralo „povratne veze“ (eng. Back links) u tekstu kako bi utvrdilo koliko je to relevantno za pretraživanje, a tako odlučilo o rangu pretraživanja.

Očigledno, bila je to samo prolazna ideja, a do 1997. odlučili su da to neće uspjeti, a, priča kako su se naposljetku odlučili za ime Google prilično je slučajna.

Koller je objasnio „Sean i Larry bili su u svom uredu, koristili su bijelu ploču, kako bi smislili dobro ime, nešto što se odnosilo na indeksiranje goleme količine podataka. Sean je verbalno predložio riječ „googolplex“, a Larry je usmeno odgovorio skraćenim oblikom „googol“ (obje riječi odnose se na određene velike brojeve).

Sean je sjedio za svojim računalom, pa je pretražio registra imena internetskih domena, da vidi je li novo predloženo ime još uvijek dostupno za registraciju i korištenje. Sean je pogriješio prilikom pretrage i u registar je upisao google.com, ime koje je bilo dostupno. Larryju se svidjelo ime te su ga registrirali.“, a dalje ne treba pričati jer ostatak znate i sami.