Sport

you can do it

Banner300


5 načina pomoću kojih ćeš postati osoba koja zapravo vježba

Piše , Objavljeno

“Ovoga puta će biti drugačije. Najozbiljnije.”

Laž koju su sami sebi više puta rekli svi oni kojima je odlazak u teretanu mrži i od odlaska punici.  Ako ti je dosadilo biti osoba koja odustaje od treninga brže i lakše nego političari od predizbornih obećanja, evo 10 načina pomoću kojih ćeš postati osoba koja zapravo vježba.

  1. Neka ti glavni i jedini cilj ne bude mršavljenje

    via GIPHY

Održivi, zdravi gubitak težine obično se ne može postići samo jednom promjenom već zahtijeva promjenu prehrane, uravnoteženo spavanje, vježbanje, kontroliranje stresa i generalno prilagođavanje načina života.

Razmišljanje o vježbanju isključivo kao načinu mršavljenja obično vodi ljude ka stvaraju fitness rutine koje se neće dugo držati, kaže dr. John S. Raglin, profesor kineziologije sa Sveučilištu Indiana. Dakle, umjesto da razmišljate o fitnessu kao načinu za brzo gubljenje težine, zamislite ga kao super važan dio slagalice koja najbolje funkcionira kada postane navika.

 2. …zapravo, vjerojatno bi trebao razmišljati o treningu kao o nečemu što radiš za ublažavanje stresa, povećanu energiju i bolje samopoštovanje

Raglin objašnjava da, iako promjena figure može biti frustrirajuće spora, emocionalne i ukupne wellness koristi od vježbanja dolaze već nakon 15 do 20 minuta umjereno intenzivne tjelovježbe. Iako ćeš možda morati trenirati jako naporno ili ekstra dugo da bi postao jači, brži ili promijenio svoje tijelo, osjećaj da si j***** Rocky možeš imati svaki put kada vježbaš, u samo nekoliko minuta.

via GIPHY

Razmišljaj o vježbanju kao o nečemu radi čega ćeš se osjećati bolje, a dok jedva hodaš zahvaljujući upali koju si zaradio nikad si nećeš biti veća faca.

3. Dozvoli si odmor i ne budi prestrog prema sebi

Screenshot_7

Putovanja, promjene u rasporedu, ludnica na poslu, u principu- živo, nekada će stati na put tvojoj fitness rutini. I to je sasvim normalno i u redu. Ono što je bitno je da te taj zastoj ne demotivira i da ga ne shvatiš kao prekid vježbanja već kao zasluženi odmor od njega.

Štoviše, možeš planirati uzeti cijeli tjedan ili 10  dana svaki drugi mjesec kako bi odmorio svoje tijelo i uživao u mentalnom odmoru od rutinskog vježbanja. Time ćeš manje vjerojatno na samo vježbanje gledati neprijateljski, a  do trenutka završetka “odmora” vjerojatno ćeš biti uzbuđeni da se vratiš svojoj fitness rutini.

4. Ne zamaraj se time da budeš odličan, ne pripremaš se za Olimpijadu, brini se da te odabrana aktivnost zabavlja

Da bi smršavio ne moraš nužno biti odličan u odabranoj aktivnosti, samo je trebaš voljeti dovoljno da budeš konzistentan. Ako mrziš teretane, nema smisla odlaziti jer “svi idu”. Nakon par tjedana mrzit ćeš i teretanu i samog sebe, a biti će te sram odustati pa ćeš još neko vrijeme plaćati članarinu, a nalaziti izgovore zašto opet ne možeš.

Umjesto toga radije nađi aktivnost u kojoj uživaš, to može biti od vožnje bicikle, planinarenja s prijateljima, malog nogometa, skvoša ili plivanja. Ako u vježbanje uvrstiš aktivnosti koje voliš i pogotovo ako ih radiš s prijateljima, nećeš to ni doživljavati kao vježbanje već zabavnu aktivnost ili hobi.

5. Prilagodi  životni stil svojim fitness ciljevima

via GIPHY

Teško je naći energiju za trening ako si mamuran, ne spavaš dovoljno ili radiš previše. Vjerojatno se nećeš dugoročno baviti vježbanjem ako se ono teško uklapa u tvoj raspored ili životni stil. Fizička aktivnost, da bi imala pravi učinak, zahtijeva i neke druge promjene koje uključuju dovoljno sna i zdravu prehranu. Nećemo reć da bi trebao skroz prestati izlaziti i cugati, ali tužna činjenica je da alkohol i većina pića u kojima uživamo sadrže previše kalorija. U jednom malo jačem izlasku možeš unijeti i duplu količinu dnevno preporučenih kalorija. Ako piješ, drži se crnog vina koji je antioksidant, a izbjegavaj pivo i žestice, pogotovo miješana pića.

TAGOVIfitness trening vježbanje

Komentiraj