Sport

dojčland ide dalje

Banner300


Bundesliga se vratila! Ovako izgleda nogomet u doba korone

Piše , Objavljeno

Dva su mjeseca obožavatelji glavne sporedne stvari na svijetu gladovali, a onda su Nijemci upalili svjetlo na kraju tunela. Ako izuzmemo kojekakve egzotične nogometne lige u kojima smo posljednjih šezdesetak dana viđali slamku spasa, ozbiljnog nogometa nije bilo, a onda konačno bundesligaški vikend! Što nam je donio? Neke stvari ostale su iste, a neke su drastično drugačije. Počnimo od onih koje se nisu promijenile. Erling Braut Håland nije se ohladio, naprotiv. Teen zvijezda i čudo prirode nastavio je trpati pa je tako zabio i prvi gol ozbiljnog nogometa u post korona eri. Njegov Dortmund pregazio je Schalke, no nije kiksao ni Bayern pa je razdaljina u lovu na titulu ostala ista. Stanka, čini se, nije poremetila ni Borussiju Mönchengladbach, a od većih je kiksao tek RB Leipzig, za koje Dani Olmo u posljednje vrijeme igra zabrinjavajuće malo ili uopće ne igra. Novost nije ni forma još jednog elitnog napadača, Roberta Lewandowskog. On je pak novim golom došao do svog 40. gola u svim natjecanjima u sezoni. To mu je peta takva sezona zaredom, a takvim nizom u 21. stoljeću mogu se pohvaliti još samo dva igrača na svijetu. Znate ih obojicu.

Ne može se reći da je novost ni to da je Bundesliga vrlo gledana, ali podaci ovog vikenda jasno pokazuju i neke nove trendove. Dvostruko više Nijemaca pratilo je nogomet za vikend, a koliki će tek porast biti zabilježen na globalnoj razini za ovog vremena prilagodbe dok od liga petice funkcionira samo Bundesliga vrijeme će najbolje pokazati. U svakom slučaju, sasvim sigurno nikad u svojoj povijesti njemačka prva nogometna liga nije bila gledana u ovoj mjeri.

Naravno, govorimo isključivo o malim ekranima. Tribine su sablasno prazne i najveća promjena nogometa uopće u ovim trenucima je definitivno izostanak publike. Nismo često ni svjesni koliko je nogomet manje lijep, da ne kažemo besmislen, bez gledatelja. Ranije su nas na to podsjećali poneki rijetki dvoboji pod sankcijama, kakvih je u ovom podneblju još i bilo, pa nam je ova nesretna adaptacija možda mrvicu lakše pala. Njemački stadioni, u pravilu iznimno posjećeni, zjape prazni, a klubovi pokušavaju sve što mogu. LED ekrani, kartonska publika, huk sa zvučnika… trude se, ali k vragu, nešto nedostaje. I da se razumijemo, nismo pritom mislili na seks lutke koje su čelnici južnokorejskog FC Seoula montirali na svoje tribine kako bi bodrile igrače.

Krajnje neobične su i proslave golova. Naravno, epidemiološke upute su i dalje na snazi. Igrači se ne smiju grliti, ljubiti, dodirivati, tapšati, sve ono što obično gledamo uz proslavu. Da stvar bude gora nema ti tko nakon gola ni zapljeskati pa smo tako u susretu 2. Bundeslige između Erzgebirge Auea i SV Sandhausena vidjeli bizarno slavlje izvjesnog Dimitrija Nazarova, koji je sve morao sam.

Bilo je tu i cringe plesa uz socijalnu distancu, a strijelac je bio i naš Tin Jedvaj, koji kao ni svi ostali vjerojatno nije znao što sa sobom. Pravila su pravila, a Nijemci su Nijemci pa je tako nakon 1. kola nastavka Bundeslige bilo i kritika da igrači nisu dovoljno poštivali propisane upute, a iz klubova se načelno brane kako su svi igrači testirani po nekoliko puta te pokušavaju smiriti tenzije.

Spomenimo i kako nogomet za vrijeme korone nudi mogućnost pet zamjena unutar 90 minuta, što su treneri većinom koristili, a što možda ne bi bila loše ostaviti i jednom kad sve ovo prođe. Ima naravno u njemačkom nogometu i onih koji uopće nisu bili za to da utakmice počnu već u ovom trenutku, tjednima prije bilo koje druge ozbiljne lige. Ozbiljna rasprava rasplamsala se na temu je li profit važniji od zdravlja igrača i djelatnika, a možemo se samo nadati kako će se u narednim tjednima i mjesecima ispostaviti da skeptici nisu bili u pravu.

TAGOVIbundesliga nogometni pb