Sport

nevjerojatan

Banner300


Izgubljeni Unitedov nogometni genij – Giggs i Ronaldo u jednoj osobi, a nitko ga se danas ne sjeća

Piše , Objavljeno

Nogomet danas ne pamti Adriana Dohertyja, igrao je u vrijeme kad nije bilo toliko buke oko mladih igrača kao danas. Samo je još jedna priča o neostvarenom potencijalu. Jedan od trenera je rekao kako je Doherty bio Giggs, Ronaldo i Kanchelskis u jednoj osobi.

Giggs se i sam sjeća Dohertyja koji je proveo dio karijere na suprotnom krilu od Giggsa.

“Znate u Matrixu kad sve klikne, sve se događa jako brzo, a u glavi glavnog lika je sve u slow motionu? E tako je to bilo s Doktorom.”

Doc su ga zvali. Sir Alex Ferguson ga je u bilješkama nazvao “podmazanom munjom”. Gary Neville je govorio o njemu kao o izvanzemaljcu.

Izvanzemaljac je rođen 1973. godine, svega kilometar od granice s Irskom. Inteligentan, prilagodljiv svakom sportu kojeg se dotakne.

Bio je nevjerojatno brz s loptom u nogama, lako je mijenjao smjer, čak su ga u Manchesteru uspoređivali s Romariom. Bio je na probama u Nothingham Forestu i Arsenalu, ali mu je familija navijala za United. Sredili su mu probu u Unitedu, na kojoj je bio zajedno s Brendanom Rogersom. Dobio je pripravnički ugovor kojim je zarađivao 29.50 funti tjedno.

Kad bi Crveni vragovi igrali, Doherty bi preprodavao svoje karte koje bi dobio kao pripadnik Uniteda te bi otišao svirati gitaru na ulicama Manchestera.

Volio je Boba Dylana, volio je glazbu i knjige.

Kad je jednom išao s prvom momčadi na gostovanje u Southampton, nije zaigrao (čime bi postao najmlađi debitant u povijesti Uniteda), ali je dobio bonus za pobjedu. Nećeš nikada pogoditi što si je kupio.

Nikakve tenisice, nikakav nakit… Kupio si je pisaći stroj koji mu je služio da piše kratke priče i pjesme.

Ryan Giggs je debitirao u crvenom dresu 2. ožujka 1991. godine. Doherty je bio na tribinama jer je tjedan dana ranije zadobio ozljedu koljena na utakmici protiv rezervi Carlisle Uniteda. Ta ozljeda se kasnije pokazala kobnom – nikad više nije bio isti igrač.

U početku se mislilo da je samo natukao koljeno, čak je brzo i proigrao, ali nešto nije bilo u redu.

Tek u srpnju su mu napravili MRI snimku gdje je otkrivena ozljeda koje se boje svi sportaši – ACL. Potrgani ligament. Nije mogao vjerovati svom koljenu. Nije ga mogao ispraviti do kraja. Brzina je nestala. Tko je kriv? Obitelj i dan danas krivi klub.

Prigrlio je sviranje po ulicama, čak je jedno vrijeme živio u New Yorku gdje je bio dio glazbene scene pod imenom McHillyBilly.

Radio je u tvornici čokolade, radio je u hotelu, pekarnici, različitim tvornicama.

U svibnju 2000. godine odlazi u Nizozemsku gdje je trebao raditi u tvornici namještaja.

7. svibnja je pronađen u kanalu u Haagu. Završio je u komi. 9. lipnja je umro (obljetnica mu je na dan pisanja ovog teksta), dva dana prije 27. rođendana. U krvi mu nisu pronašli ni alkohol ni nikakve droge. U policijskom izvještaju je pisalo da nije bilo tragova nikakve borbe. Pretpostavlja se da je upao u kanal na putu na posao. Nije znao plivati.

Uistinu je šteta kada se priča o “klasi ’92.” da se nitko ne sjeti Dohertyja za kojeg se pričalo da je najnadareniji. Bio je sanjar, ali nije previše sanjao o nogometnoj karijeri. Jednom prilikom kad mu je ponuđen najbogatiji ugovor za tinejdžera koji bi ga vezao uz United na dugo vremena, on je tražio ugovor na jednu ili dvije godine. Dogovorili su se za tri. Kada su ga pitali zašto je odlučio pregovarati oko trajanja ugovora, rekao je kako nije siguran vidi li se u nogometu za pet godina.

I za pet godina – više nije bio u nogometu. Počivao u miru, Doktore!

TAGOVImanchester united nogomet