Sport

nogometni nba?

Banner300


Kraj Lige prvaka kakvu poznajemo? Football Leaks tvrdi da je tako

Piše , Objavljeno

Ugledni njemački tjednik Der Spiegel, koji je nedavno izašao u javnost s informacijama o slučaju u kojem je Cristiano Ronaldo optužen za silovanje djevojke u Las Vegasu, sada je svijet uzdrmao novim dokumentima prikupljenima od strane platforme Football Leaks koja se prvenstveno bavi detektiranjem nepravilnosti u svjetskom nogometu.
Ono što je nekako najviše odjeknulo među ljubiteljima nogometa svakako je nagovještaj kako dugogodišnje glasine o tome da će elitni europski nogometni klubovi napustiti format Lige prvaka i pokrenuti svoju ligu nisu bile dio nikakve paranoične teorije zavjere. Naime, novo europsko natjecanje za najbolje, nazvano Superliga, funkcioniralo bi kao borba između 16 klubova s fazom razigravanja po skupinama, a nakon toga i knockout rundama, dok je početak bio razmatran za 2021.

Barcelona, Liverpool, Juventus, Bayern i ostali velikani tako ne bi utakmice u tjednu igrali s Crvenom Zvezdom ili Young Boysima već isključivo u svojoj elitnoj, zatvorenoj VIP zajednici najboljih klubova liga petice. Naravno, susret između Manchester Uniteda i Real Madrida ljudima je atraktivniji od susreta CSKA Moskva – Viktoria Plzen, no čitava ova priča problematična je na mnogo razina. Unatoč tome što je Uefa radila vidljive ustupke bogatijim i renomiranijim klubovima te im davala i veći dio financijskog kolača u Ligi prvaka kako bi ih zadržala u natjecanju, po Football Leaks spoznajama 16 odabranih klubova trebalo bi se obvezati na sudjelovanje u novom natjecanju već ovog mjeseca.

Ako ste se pitali tko su ‘the cool kidz’, Der Spiegel piše kako bi to trebalo biti 11 osnivača – Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Arsenal, Juventus, Milan, Bayern i PSG, dok bi pet ‘gostujućih’ momčadi za prvu sezonu trebali biti redom – Atletico Madrid, Borussia Dortmund, Marseille, Inter i Roma. Natjecanje bi vjerojatno imalo i drugu ligu te bi se rangove moglo napuštati ovisno o (ne)uspjehu, što je ustvari i preduvjet za osnivanje natjecanja koje bi bilo u skladu s natjecateljskim duhom, ali i zakonom.

I dok bogati kuju planove kako da manje igrače potpuno eliminiraju i do kraja svijeta igraju dvoboje protiv iste nekolicine protivnika te tako ubiru veću lovu od TV prava i dresova na Dalekom istoku, određeni dokumenti Football Leaksa pokazuju koliko je ustvari novac, a posljedično i korupcija nagrizla čitav sustav. Financijske malverzacije i nekorektno poslovanje Bayerna, Barcelone, a posebno Manchester Cityja i PSG-a na naftni pogon prešutna su stvar, uglavnom svima jasna, ali dosad u nekoj sivoj zoni.

Uefin financijski fair play rijetko im je kada bio na pameti, što i nije čudno s obzirom da dokumentacija detaljno prikazuje kako im je europska nogometna organizacija čitavo vrijeme tolerirala ilegalne poslove, uz posredovanje Giannija Infantina i Michaela Platinija. Time se stvarao još veći jaz između bogatih i siromašnih u nogometnom svijetu, a pumpanje fiktivnih, prenapuhanih sponzorskih ugovora kojima su šeici ubrizgavali kapital u svoje klubove i time zaobilazili fair play postavke dodatna su šamarčina kada se zna da se na manjim, najčešće istočnoeuropskim klubovima bildao autoritet kod svakog pa i najmanjeg financijskog prekršaja.

Ono što možda i najviše zabrinjava kod novog curenja informacija od strane platforme Football Leaks je što ono nikoga nije pretjerano iznenadilo. Jednostavno smo svi svjesni kako gomila stvari u europskom nogometu trenutno ne funkcionira onako kako bi trebala, a ako glavešine nogometnih giganata smatraju kako će najvažniju sporednu stvar na svijetu spasiti dvoznamenkast broj El Clasica po sezoni onda se grdno varaju.

Autor: Bruno Pušić!

TAGOVIkorupcija liga prvaka manchester city nogomet nogometni psg sport

Komentiraj