Sport

parice

Banner300


Manchester City je postao prva nogometna momčad od milijardu eura

Piše , Objavljeno

Manchester City je i službeno postao prvi klub u povijesti koji je potrošio više od milijardu eura kako bi okupio svoj sadašnji roster.

Realno – ne možemo ni zamisliti te pare pa nam je svejedno. Osim kada se nađu likovi koji navijaju za City, onda nam nije svejedno. Jeste jednako navijali kada su Cityjeva pojačanja bili Eyal Berkovic i Claudio Reyna?

Evo smirili smo se.

Prema istraživanju švicarske kompanije CIES Football Observatory koja se bavi prežvakavanjem nogometnih podataka, Guardiolin klub je potrošio 1.014 milijarde eura. Ovu momčad ćete imati priliku vidjeti na Maksimiru, Dinamo ih dočekuje u Ligi Prvaka. Nadamo se pobjedi zagrebačke momčadi.

Iza njih su Paris Saint-Germain s 913 milijuna eura i Real Madrid s 902 milijuna eura. Što je to na današnjem tržištu? Možemo reći da i PSG-u i Realu je falio samo jedan ekstra potpis nekog tinejdžera s potencijalom da nadmaše City.

Kad se uzorak istraživanja smanji samo na Premier ligu, na drugom mjestu je momčad iz istog grada. United je potrošio 751 milijun eura za današnji roster. Kada bi se to barem reflektiralo na rezultate. Liverpool je na trećem mjestu sa 639 milijuna.

Ovako izgleda lista top 10 najskupljih klubova. Još jednom napominjemo – to nije zbroj tržišnih cijena sadašnjih igrača tih momčadi već zbroj potrošnje na transfere kako bi se ti igrači doveli u sadašnje klubove.

Najrastrošniji klubovi su:

1. Manchester City (1.014 milijardi eura)
2. Paris Saint-Germain (913 milijuna eura)
3. Real Madrid (902 milijuna eura)
4. Manchester United (751 milijuna eura)
5. Juventus (719 milijuna eura)
6. Barcelona (697 milijuna eura)
7. Liverpool (639 milijuna eura)
8. Chelsea (561 milijuna eura)
9. Atletico Madrid (550 milijuna eura)
10. Arsenal (498 milijuna eura)

TAGOVImanchester city nogomet nogometni sport transferi