Sport

evo matka

Banner300


Matthew McConaughey zbog žene iz Brazila obnovio strast prema nogometu. Eskaliralo je brzo, uložio je u nogometni klub!

Piše , Objavljeno

Naslovna fotografija: KVUE/Youtube Screenshot

Major League Soccer je često liga koju se ismijava jer Amerikanci imaju “svoj nogomet”, a samo su posudili naš i ne znaju ga baš igrati. Tamo nogometne zvijezde odlaze ispratiti karijeru na vječne pašnjake. To je ideja koja više nikako ne drži vodu. Dovoljno je samo da pogledamo nalet mladih Amerikanaca i Kanađana, igrača poteklih u MLS-u koji igraju sve važniju ulogu u najvećim europskim klubovima. Od Alphonsa Daviesa preko Sergina Desta do Gija Reyne, MLS je postao kvalitetna liga zahvaljujući profesionalizmu i američko-kapitalističkom pristupu.

1993. kada se rodila, MLS je imala svega 10 ekipa, do 2023. godine će imati 30 ekipa iz SAD-a i Kanade. Pa ti vidi. Da nema potencijala, mislite da bi njuška kao što je David Beckham ulagao u nogometni klub na američkoj obali?

On nije jedini celebrity koji to radi.

Najnoviji klub je Austin FC, teksaški novak u društvu najboljih. Klub će voditi bivši igrači američke nogometne reprezentacije Josh Wolff i Claudio Reyna (nekoć kapetan repke i otac Borussijinog Gija Reyne), a u vlasništvo kluba potpisuje Two Oak Ventures čiji je dio i Matthew McConaughey.

Austin FC je već prodao 44 tisuće sezonskih ulaznica, imaju samo četiri mjeseca da sagrade gigantski stadion, ali i da popune svlačionice novim igračima. Svakako će biti zanimljivo gledati razvoj situacije.

A otkud Matthew McConaughey u cijeloj priči?

Tijekom odrastanja je 12 godina bio vratar na nogometnim terenima, ali ga je život odveo drugim putem. Pratio je svjetska prvenstva i Premier ligu, sve dok nije upoznao sadašnju ženu Camilu koja je iz Brazila.

“Odjednom se nogomet našao na naslovnoj stranici mog života.”

Lijepo priča i o nogometnoj lopti.

“Moj posao me vodi posvuda. Što se igra u svakom kutku svijeta? Nogomet. Nogometnu loptu zovem najvećim izumom na svijetu jer od trga u Rimu do Johannesburga u Južnoj Africi do Reykjavika u Islandu i parka u New Yorku, sve što trebaš napraviti je samo krenuti prema nogometnoj lopti i dio si igre. Ne moraš reći ime, rukovati se, samo igraš. Nogomet ujedinjuje ljude”

Smatra i da nogomet u SAD-u ima nevjerojatan potencijal.

“Što se tiče nogometnog biznisa u Americi, vidim to kao neiskorišteni potencijal. Desetljećima je nogomet na rubu eksplozije u SAD-u, imamo vrhunske sportaše, imamo tehnologiju, imamo resurse, možemo stvoriti vrhunske sportaše i staviti još bolji proizvod na teren – a to je upravo ono što smo i naumili napraviti.”

Sigurno im ide u prilog i to što će se Svjetsko prvenstvo 2026. godine održati upravo u SAD-u.

“Imamo tu jednu prekrasnu stvar koja se zove Svjetsko prvenstvo, dolazi nam za nekoliko godina tako da ćemo biti na prednjem trijemu svjetskog nogometa. Siguran sam da će to biti velika stvar za nogomet u SAD-u i Sjevernoj Americi.”

Zvuči kao jako dobar lik, sigurni smo da će privući jako velik broj navijača svojom karizmom.

Nemojte sumnjati u razvoj nogometa u Americi, i NBA-ju je trebalo nekoliko desetljeća da uopće uvedu tricu, razrade taktike i podignu igru na veću razinu te da njihovi igrači prestanu šmrkati i loviti žene.

Austin FC-u želimo sreću.

TAGOVIaustin fc matthew mcconaughey mls nogomet