Sport

fergielicious

Banner300


Najveći menadžer svih vremena Sir Alex Ferguson je na današnji dan prije 33 godine zaposlen u Unitedu

Piše , Objavljeno

Sir Alex Ferguson. Veliki čovjek. Nogometna ikona. Sinonim za Manchester United. Sinonim za Old Trafford. Jedan čovjek puno znači. Njegovo ime je teret svakom novom menadžeru koji zasjedne na klupu Crvenih vragova jer svi znaju s čim ih se uspoređuje. S idealom i konceptom.

Najveći menadžer svih vremena. Složit ćeš se. Čak i ako ne podnosiš Manchester United… Čak i ako više voliš Arsenal i Wengera (iako vjerujemo da je ljubav pukla u posljednjih par godina).

sir alex ferguson

Prvi menadžerski posao mu je bio u East Stirlingshireu. Da, zvuči kao izmišljeni klub u PES-u kad PES nije imao prava na stvarna imena klubova. Prva plaća mu je bila svega 40 funti tjedno, a klub nije imao ni vratara kad je Fergie došao. Nakon toga je uslijedila gaža u St. Mirrenu, klub koji je u četiri godine transformirao u pobjednički, a uzeo je i zaokret u politici kluba te je počeo vjerovati mladim igračima te je imao najmlađu momčad u ligi s prosjekom godina – 19!

Kasnije je vladao i Aberdeenom s kojim je osvojio i Kup pobjednika kupova, a kasnije i Superkup protiv HSV-a. Već tada je odlikovan Redom britanskog carstva, a nudile su se i klupe Rangersa i Arsenala. Nije prihvatio.

Sve do tog kobnog dana, 6. studenog 1986. godine kada je potpisao za Manchester United.

Nije mu se sviđala razina fizičke spreme kod igrača, a uveo je i disciplinu među igrače koji su previše pili – Norman Whiteside i Bryan Robson su vodili kolo. Doveo ih je u red te su osvojili 11. mjesto te sezone nakon što su bili 21. na ljestvici kada ih je preuzeo. Nakon toga su sezonu 87./88. završili na drugom mjestu, ali su iduće dvije sezone završili na 12. i 13. mjestu.

O tadašnjem nogometu dovoljno govori baš taj podatak da se toliko vjerovalo menadžerima da su se ovakvi plasmani tolerirali te da su momčadi imali vremena, baš kao i menadžeri. Danas to nećete doživjeti. Nekoliko poraza i menadžeri bye-bye.

U sezoni 1989./1990. mu se tresla stolica jer je potrošio veliku sumu novca za to vrijeme, ali igrači to nisu opravdavali na terenu. Manchester City ih je porazio s 5-1, navijači su se okrenuli protiv Fergieja i očekivao se otkaz nakon potencijalnog poraza protiv Nottingham Foresta u FA kupu. Do poraza nije došli, United je preskočio Forest, ali se prošetao i do finala te osvojio FA kup. To mu je spasilo karijeru. Također je nakon toga osvojio i Kup pobjednika kupova i Superkup.

Prekinuo je sušu u Unitedovim redovima. Engleska liga se prekrstila u Premier ligu u sezoni 1992./93. godine, a Fergie je osvojio naslov za ManU nakon 26 godina čekanja.

Gotovo. Ili počelo. Kako god se postaviš. Otad samo uspjeh.

old trafford

A recept za uspjeh? Generacija ’92.

Giggs. Beckham. Braća Neville. Paul Scholes. Nicky Butt. Igrači razvijeni u Manchesteru su postali junaci svog kluba, ali i čitavog svijeta. I nitko nije bio veći od Uniteda. Bar u njegovim očima. Kad je svijet previše počeo paziti na Beckhama, njegovu frizuru i brak, Becks se opustio i nije davao dovoljno u dresu Đavola. Kao Neno Belan kad je odlučio solo. Samo se pričalo da će Becks u Real Madrid. Nakon jednog poraza, Fergie mu je zafitiljio kopačku u glavu. Ferguson se opravdao odboru uz riječi “Onog trenutka kad igrač pomisli da je veći od menadžera, mora napustiti klub. Kad menadžer izgubi autoritet, igrači počinju voditi klub i nemate klub više. Tada ste u nevolji.”

Čovjek je izgradio tri legendarne momčadi Uniteda kroz desetljeća, vodio je hrpu igrača i učinio ih je boljima. S nekima nije kliknuo, nije se previše kajao jer je znao da tajna uspjeha ne leži u zamaranju s propuštenim prilikama.

26 godina u Manchester Unitedu. 38 trofeja. Ferguson je osvojio Premier ligu 13 puta, FA kup 5 puta te Liga kup 4 puta. Liga prvaka? Osvojena dva puta, a uvijek ćemo pamtiti onaj preokret protiv Bayerna u sudačkoj nadoknadi.

Vodio je više od 800 utakmica u Premier ligi. Ima najveći rekord u Premier ligi. 528 povjeda u 810 utakmica.

Jedan jedini. Legendaran.

sir alex ferguson 2

TAGOVImanchester united nogomet sir alex ferguson