Sport

novac

Banner300


Newcastle postaje klub na naftni pogon: Što očekivati od nove igračke u rukama šeika?

Piše , Objavljeno

Nekom je Newcastle slavni klub s brojnim vrhunskim igračima kroz povijest od kojih je najveći Alan Shearer, nekom je to onaj klub koji se provukao pored Croatia Zagreb 1997. godine u Ligu Prvaka, a nekom je samo onaj klub iz onog filma Goal! Ovih dana se navelike priča o Newcastleovoj budućnosti – koja bi, ako se ostvari, mogla promijeniti povijest ovog kluba.

Omraženi vlasnik Newcastlea, biznismen Mike Ashley godinama je pokušavao ‘utopiti’ svrake pa nije pretjerano čudo da će još jedan premierligaški klub uskoro i formalno postati vlasništvo šeika. Khalid bin Mohammed bin Zayed Al Nahyan trebao bi preuzeti nekad slavni klub, koji se posljednjih godina muči, a rezultati ni približno ne zadovoljavaju apetite navijača. Oni su pak jedva dočekali riješiti se notornog Ashleyja. Kakva ih budućnost čeka sa šeikom, koji je bratić Mansoura bin Zayed Al Nahyana, vodećeg čovjeka kompanije City Football Group, koja stoji iza Manchester Cityja?

Već sljedeća sezona ponudit će djelomično odgovor na to pitanje, a bit će to ujedno i prva sezona u Premier ligi koja će donijeti svojevrsni obiteljski dvoboj. Novi vlasnik crno-bijelih trebao bi biti vjerojatno najmoćniji čovjek Saudijske Arabije, no osim onog očiglednog (da pliva u parama) krasi ga još nekoliko zanimljivih osobina. Da otvorimo s onim ljepšim, riječ je o tipu koji je u svojoj zemlju uveo svojevrsni liberalni islam, opušteniju verziju koja, primjerice, ženama dopušta da voze automobile, odu na večeru ili nogometnu utakmicu. No kad smo već kod ljudskih prava, radi se i o čovjeku osumnjičenom da je naručivao otmice novinara, a sjećate ga se možda i iz one poprilično bizarne afere kada je pokušao špijunirati Jeffa Bezosa.

Iako je šeik veliki favorit i po većini je izvora preuzimanje kluba tek pitanje dana i formalnosti, cijelu su priču ipak zakomplicirale dvije stvari. Prva je Henry Mauriss, američki biznismen koji se pojavio i pokazao interes. Po pisanjima britanskih medija istresao je 350 milijuna funti na stol. Drugi je mali problem pozadina saudijskog investitora i piratstvo u toj zemlji. Čelništvo Premier lige, iako je isprva dalo zeleno svjetlo za transakciju, po zadnjim je napisima zabrinuto nedovoljnim angažmanom oko autorskih prava i legalnog gledanja engleskog nogometa u toj zemlji.

Novi vlasnik, pretpostavimo da će to ipak biti biti šeik, klub će preuzeti u vrijeme sasvim izgledne ekonomske krize, koja će uslijediti nakon pandemije Covid-19 virusa, a navijači se pitaju koliko je to uopće otegotna okolnost za Newcastle. Na basnoslovne iznose transfera koji se realiziraju posljednjih godina mogla bi se povući ručna kočnica, no odgovorniji vlasnici i oni koji nisu tek upali u sjedalo svoje nove financijske igračke vjerojatno će puno više zategnuti pipu nego li kontroverzni arapski milijarder, koji je tek preuzeo uzde kluba. Uostalom, riječ je o najbogatijoj nogometnoj ligi na svijetu, a ako želi biti konkurentan onima najboljima Newcastleu zaista nema druge nego uložiti stotine milijuna funti i to kroz nekoliko uzastopnih sezona.

Novac ne može kupiti sve? Hm, mantra je to kojom se navijači i nogometni romantici često tješe i ona je doduše točna kad govorimo o navijačima, atmosferi na stadionu, povijesti ili identitetu kluba, no nema nikakve dileme da struku, igrače, infrastrukturu, a onda i trofeje itekako mogu kupiti. Treba li nam više primjera od PSG-a i Manchester Cityja? Klubova koji su se na naftni pogon nakupili trofeja prethodnih sezona, no nijedan od ta dva kluba nije uspio u svom najvećem cilju i izazovu – osvojiti Ligu prvaka.

Po trenutačnim željama i vizijama kluba teško je zamisliti da će Newcastle uskoro prismrditi takvim uspjesima poput uzastopnih nacionalnih prvenstava. Ako je vjerovati novinarima i insajderima koji prate svrake, na njihovom shortlistu nalazi se nekolicina provjerenih imena. Uglavnom u silaznoj putanji karijere, koja će klubu vjerojatno osigurati kakvo peto ili šesto mjesto. Iskorak je to za Newcastle kojeg je Ashley uglavnom tek održavao na prvoligaškom životu, ali transfer politika Newcastlea uopće nam ne djeluje uzbudljivo. Kao realne mete i buduće svrake spominju se Arturo Vidal, Willian, Dries Mertens, Edison Cavani, Phil Jones, a najambicioznije djeluje ideja da se pokuša dovesti Coutinha, iako je upitno što od čudljivog brazilskog čarobnjaka uopće očekivati. Nazovite nas prevelikim brijačima na Football Manager, ali nismo impresionirani šeikovim skautima.

TAGOVInewcastle nogomet nogometni