Sport

Prva, druga, ručna

Banner300


Nova Gymkhana je vani – driftanje i ubijanje guma po deseti puta

Piše , Objavljeno

Ken Block, poznatiji kao koljač guma, vraća se u jubilarnom, desetom izdanju i donosi nam pregršt iznenađenja i cviljenja guma. I to baš ovih dana kada je snijeg pao i kad smo napokon stavili zimske gume. Nije Ken vidio što je Snijegkhana 2!

Pet fantastičnih lokacija i 5 fantastičnih auta – recept za najnoviju Gymkhanu koja će vas na 20-ak minuta ostaviti na rubu svega. Bilo je potrebno dvije godine i hrpa truda da se ostvari ovaj projekt. Sada kada napokon gledamo ovaj video po deseti put uopće nam nije žao što smo toliko dugo čekali. Epsko putovanje Ken Blocka započinje u mjestu Lulea u Švedskoj i po prvi puta napokon možemo vidjeti kako se vozi po snijegu i ledu i to s turbo Ford Fiestom WRC od 380 KS. Mora da je vidio prošli članak u kojem smo to zazivali. Zatim se prebacuje u nešto toplije krajeve, točnije u Detroit. Fordov monstrum Hoonicorn V2 je V8 stroj za kojeg treba imati oružani list, jer 1400 KS u ovom limu nije šala. Ken se potrudio da ga cijeli grad čuje kako ubija gume i nije razočarao u tome.

fotka 01

Za treću lokaciju odabrane su šarene ulice Meksika, točnije planinski grad Guanajuato, idealan za rallycross Ford Focus RS RX od 650 KS. Po meni čak i najbolja lokacija u ovih 10 godina lutanja i driftanja po svijetu. Drift u rally stilu, pinjate, prekrasan i šaren krajolik, čašica tekile i pali gume. S ulica Meksika prebacuje se u svoj omiljeni auto i opasno drifta po skladištima Los Angelesa. Tu je i kultni Ford Escort RS Cosworth, turbak sa 645 KS. A tu stvari izmiču kontroli jer u ovih par minuta imamo priliku vidjeti kako se drifta ista ruta s gumama i bez guma. Samo felge bejbe! I šećer za kraj, po prvi puta također. Fordov F-150 kamionet s 3.5 litarskim V6 twin-turbo motorom i 914 KS poznatiji kao Hoonitruck. Nešto što se ne može svaki dan vidjeti u svijetu drifta. Lokacija je kultni Route 66 u Teksasu. A vožnja impresivna do te mjere da sam pustio suzu kada je sve završilo. A završi da Hoonitruck bude… Ma pogledajte video, nema spoilera.

fotka 02

Gymkhana 10 je zapravo dio dokumentarnog filma i serijala pod imenom ‘The Gymkhana Files’ koji se može pronaći na Amazone Prime. 5 auta i 5 lokacija mora biti dobro podmazano sa sponzorima poput Toyo Tires, Monster Energy, Hoonigan, Pennzoil, Forda, Forza Horizon, Can-Am itd. Uz takve sponzore i ja bi napravio svoj serijal videa sa žutom Corsom umjesto Forda. Ako ste uspjeli doći do videa ne preskakujući članak, svaka vam čast. Sada uživajte u klanju guma!

.

Neka tamo istraživanja kojima ne znamo ime su pokazala da se broj nesreća kojima kumuje adrenalin i drift povećaju za 10 posto nakon svakog Gymkhana serijala. via prazno parkiralište prekriveno snijegom

Iako Ken tvrdi da je to šlag na torti i da ne namjerava više raditi Gymkhane nakon 10 godina i 10 različitih videa, mi nekako sumnjamo s obzirom na to da mu je Travis Pastrana ukrao Hoonitruck. Tako da možda možemo očekivati još malo šlaga na toj torti jer iduće godine se kladim da ćemo uživati u novoj i luđoj Gymkhani. P.S. Kene, ako ovo čitaš dođi da ti pokažemo što je drift kada Golfom s ljetnim gumama kreneš prema kanalu. Nema tih Fordova da te nauče životnoj i smrtonosnoj lekciji.

Komentiraj