Sport

dođi na zapad!

Banner300


On je najbolji nogometaš svijeta kojeg nikada niste gledali kako igra – zbog politike i ideala

Piše , Objavljeno

Sirija je krenula na Svjetsko prvenstvo, kvalifikacije su odrađivali odlično, ali je ova nacija zaustavljena u dodatnim azijskim kvalifikacijama protiv Australije (i Izrael je u Europi, bez zemljopisnog snobovanja, molit ćemo lijepo, a Australija je bila i na Eurosongu).

Najveća zvijezda sirijske repke je svakako Omar Al-Somah, 28-godišnjak kojeg nazivaju arapskim Zlatanom, a koji je zabio 113 golova u 110 utakmica za svoj klub – najveći azijski kolektiv imena Al-Ahli.

Tri godine zaredom je najbolji strijelac lige Saudijske Arabije. Naravno da tamo nema bogzna kakvu konkurenciju, ali i dalje ruši sve moguće rekorde i pitamo se što bi bilo kad bi bilo, koliko daleko bi dogurao u konkurenciji braniča koji su superzvijezde?

Nažalost, kada je počeo rat u Siriji, Omar se preselio u Kuvajt i otvoreno je podržao pobunjeničku stranu pa je tako sam sebe eliminirao iz sirijske reprezentacije. To ga je koštalo i transfera u nekoć veliki Nottingham Forest koji ga je jako htio u svojim redovima, čak je bio na probi, oduševio struku i suigrače, ali nije mogao dobiti radnu dozvolu zbog nedovoljno odigranih utakmica za reprezentaciju.

Nije se nikad odrekao podrške pobunjeničkoj frakciji, njegov reprezentativni status je trpio, ali kada je postalo jasno da Sirija ima šanse otići na Svjetsko, poziv je ipak stigao. Utakmice je odradio vrhunski, ali jednostavno nije bilo dosta.

Hoćemo li u nekoj većoj ligi ikad vidjeti njegove slobodnjake, bravure, igru glavom i savršenu kontrolu lijevom i desnom nogom? Pa u 29. godini života je, cijena mu je samo 5 milijuna eura, ali ako nastavi rasturati – možda neki europski klub otvori oči. Zašto davati 80 milijuna za nedokazane klince kad imaš Terminatora pred sobom, arapskog Zlatana s nosom za gol i manjim nosom egom od pravog Zlatana?

TAGOVIal-ahli nogomet nogometne zvijezde omar al-somah

Komentiraj