Sport

Banner300


Stiže nam NBA All-Star utakmica: Cirkus bez obrana ili melem za oči?

Piše , Objavljeno

Iskreno, teško je reći. Do prije nekih desetak godina jedan dio vaših prijatelja i poznanika, pod pretpostavkom da su košarkaški zaljubljenici, sigurno vam je nekad rekao da više voli pratiti europsku košarku. Trubio je na kavi o tome kako se u NBA ligi ne igraju obrane do playoffa, kako ne postoji taktika, sve se svodi na mišiće i atleticizam, dok u dobroj staroj Europi igraju pravi šmekeri, tehničari, znalci, igrači s pregledom igre i onime što obično nazivamo košarkaškom inteligencijom.

Iako je ta teza već i u to vrijeme bila poprilično klimava, s godinama se potpuno urušila. Europska košarka sve je slabija, manje zanimljiva gledateljima, a najbolji igrači iz Europe sve ranije i lakše se odlučuju na put ‘preko bare’. Košarka u Europi više nema pravih zvijezda. Te uloge silom su prisvojili uglavnom kojekakvi Amerikanci koji su mjesec dana ranije bili na ljetnoj NBA ligi no nisu se nametnuli nijednom od 30 klubova, a praktički sve europsko što vrijedi prijavljuje se na draft čim pokaže dovoljno talenta. S obzirom na to da je svake sezone gotovo desetak momčadi tijekom sezone u teškom rebuildingu, a na Europljane se više ne gleda kao na košarkaše B ranga, njihove prilike stižu u solidnoj mjeri. Ne odmaže ni što ih godišnje imate priliku igrati minimalno 82, a s ljetnom ligom i eventualnim playoffom ta brojka debelo može prijeći stotku.

Poanta je – europska košarka trenutno spram NBA košarke izgleda kao futsal naspram nogometa. Kao da je riječ o nekom drugom, manje zahtjevnom sportu, oko kojeg se ne sekira puno ljudi, a bilo kakve paralele između europske i američke košarke, koje su nekada čak ‘košarkaškim alternativcima’ i prolazile, na ligaškom nivou već dulje vrijeme su potpuno smiješne.

A u duhu smijeha proći će i još jedan All-Star vikend i nekoliko natjecanja koje se na njemu tradicionalno održavaju jer cijela manifestacija za igrača je prvenstveno zabava. Predah od luđačkog tempa, naporne sezone, treninga i putovanja… Tjedan odmora u kojem će odigrati jednu utakmicu, ali ne na nož već za svoj gušt i prestiž. U All-Star dvobojima NBA konferencija nastupa košarkaška krema, a tako će biti i ove godine, no da bi se u ovoj utakmici zaista uživalo potrebno je u nju ući s ‘ispravnim’ mentalitetom, a to je u ovom slučaju onaj američki, sa svim svojim dobrim i lošim konotacijama.

Ako i sami volite atrakcije, NBA action odbrojavanje, najbolje highlightse, zakucavanja, no look passove i stvaranje super timova ovo je utakmica za vas. Taktičari, analitičari, obrambeni specijalci i oni koji briju na borbenost i natjecateljski duh vjerojatno će se samo iznervirati. Ipak, ona ranija paralela da je za takve europska košarka popriličan je mit i neistina. NBA košarka u svojoj natjecateljskoj formi i sezoni kudikamo je razvijeniji poligon za silna crtanja akcija, algoritme, napredne statistike, igrače specijalce i one koji pomiču granice, a kad u sve to uključite trade deadline s raspletima kakvih se ne bi posramila ni Game of Thrones saga jasno je da NBA liga itekako daje materijala da budete ozbiljno i analitički nastrojeni, ako vas već zavaljivanje u kauč s kokicama i pristupanje utakmici kao gledanju blockbustera stravično nervira te jedne večeri u godini.

Giannis Antetokounmpo s jedne i LeBron James s druge strane okupili su opet najbolje moguće suigrače, a kroz zajebanciju i druženje nastojat će usput i odigrati vrhunsku košarkašku utakmicu, barem u ofenzivnom kontekstu. Prve nastupe na All-Staru upisat će dva snažna momka s ovih prostora – Nikola Jokić i Nikola Vučević, a utakmica je i svojevrsni oproštaj od legendi Dwyanea Wadea i Dirka Nowitzkog pa će i romantičari doći na svoje. Vidimo se ispred malih ekrana!

Komentiraj