Sport

Banner300


Zašto hrvatski novinar koji prati Hajduk ovako glasa za Zlatnu loptu? Neki drugi glasovi su nas bar nasmijali

Piše , Objavljeno

Slegla se prašina, slegla se drama, osušile se suze Cristiana Ronalda nakon dodjele Zlatne lopte France Footballa.

Mi smo pisali o Drogbi i Drogbinom mobitelu, ali svi znaju da je Messi opet kući ponio zlatninu. Da ste nas pitali prošlog tjedna tko će završiti na čelu, nekako smo mislili da van Dijk ima najveće šanse. Vrhunska sezona, najdominantniji obrambeni igrač na svijetu, uspjeh Liverpoola, ali Messi je opet bio jači – za rekordnu šestu loptu.

Van Dijk bi možda i uklizao prvi u cilj jer su ga europski i azijski novinari favorizirali. Ostatak svijeta je više ljubavi dao Messiju, ali van Dijk bi možda i bio zvijezda večeri (i godine), ali su afrički novinari uglavnom na drugom mjestu glasali za Sadio Manea. Što je sasvim logično i očekivano, Mane je isto igrač s vrhunskom sezonom iza sebe, ali je i ljudina.

No ajmo mi na ove zabavnije teme.

Kaže France Football da bira vodeće novinare, voditelje ili komentatore iz svake zemlje. Pa hvala vam, nešto ste nam lijeni.

Zdravko Reić, kaže autor za Jutarnji list, nama više miriši Slobodna Dalmacija. Gospodin uglavnom piše o Hajduku i mutnim poslovima oko kluba. Ovo smo super sitno guglali, ali jedini scenarij u kojem se vidimo da klikamo na neki od tih linkova je ako smo okorjeli navijači Hajduka koji nemaju TV doma i zanima ih klupska sapunica, poljudska hibridna verzija Istrage i Ljubavi u zaleđu. Ne možemo posvjedočiti o kvaliteti članaka jer nas unutarnja previranja u Hajduku ne zanimaju pa to nećemo ni čitati (a tako ni članke o časti crvene zvijezde u Hajdukovom grbu, partizanstvu, dezerterstvu i ostalim “zanimljivim” temama), ali gospodin Reić ne prati europski nogomet. Barem ne profesionalno, koliko smo vidjeli. Hrvatsku predstavlja netko tko nije stručan. Opet. Kako u raznoraznim saborima, parlamentima i odborima, tako i u selekciji France Footballa.

Mi bismo htjeli vidjeti nekog tko razumije što se događa, nekog tko prati nogomet na nekoliko platformi, a ne nekog tko priču o Daniju Olmu i Dinamu počne i završi s Hajdukom. Zdravko, žao nam je što na listi od 30 kandidata za Zlatnu loptu nije bilo nijednog Bilog.

Evo njegove liste, sorry na kvaliteti fotke, ali smo se potrudili da bude ekvivalentna kvaliteti izbora.

Screenshot_27

Prvih pet igrača Zdravka Reića su Cristiano Ronaldo, Alisson, Aguero, Van Dijk i Mbappe. Sve vrhunski igrači, ali je li stvarno Van Dijk za četvrto mjesto i da Messija nema nigdje na vidiku? Cristiano Ronaldo je osvojio talijansku ligu i prvu Ligu nacija s Portugalom, a na dodjelu nije ni otišao. Zaslužuje li Alisson, jedan od najboljih vratara na svijetu, drugo mjesto? Budimo realni. On nije Tonči Gabrić.

Neki drugi glasovi su nas posebno nasmijali

Neki listići su bili presmiješni, a izdvajamo dva.

Glasački listić novinara Hafiza Marikara sa Šri Lanke se ponajviše vrti po medijima.

Na prvom mjestu mu je… Trent Alexander-Arnold. Vrhunski bek, pouzdan i budućnost je pred njim, ali stvarno? Aubameyang na drugom? Zatim Griezmann, ter Stegen i Lewandowski. Moguće da je gospodin bio pod dojmom forme Lewandowskog u posljednjih nekoliko mjeseci. I jasno nam je – teško da će ičija lista biti objektivna, teško je uopće utvrditi kriterije (osim ako izaberu matematičke što će biti iznimno dosadno), ali ovo je jedna lista koja nas je nasmijala te pomalo isfrustrirala.

Pobjednik večeri je svakako Passang Norbu iz Butana. Nominirao je Manea, Van Dijka, Salaha, Alissona i Roberta Firmina. Nije se izjasnio za koga navija, ali mogli bismo se kladiti u deset kuna da znamo.

Disclaimer: Autor teksta navija samo i isključivo za Arsenal tako da cijela priča s Hajdukom nije iz navijačkih pobuda, isti tekst bismo pisali da je “vodeći novinar iz Hrvatske” osoba koja piše o zakulisnim borbama u bilo kojem klubu HNL-a. Daj nam svijeta, pusti naklapanja o izvršnim odborima.