Sport

budite efikasni

Banner300


Znanost konačno odgovorila na pitanje treba li jesti prije ili nakon treninga

Piše , Objavljeno

Odjeća za vježbanje? Check. Tenisice? Check. Boca vode? Check.

Doručak?

Um … To je nešto o čemu se već godinama raspravlja među ranim jutarnjim gimnastičarima. A sada je nova studija konačno riješila dilemu treba li jesti prije ili nakon vježbanja.

Istraživači sa Sveučilišta Bath, Birmingham, Newcastle i Stirling analizirali su potrošnju energije kod 12 zdravih, tjelesno aktivnih muškaraca u dobi između 20 i 26 godina. Svaki od muškaraca bio je podvrgnut tri različita ispitivanja: jesti doručak od zobenih i mlijeka, a zatim se odmoriti (znači ne vježbati), jesti isti doručak dva sata prije vožnje biciklom 60 minuta, i treće- potpuno preskočiti doručak prije nego što obave istih 60 minuta vježbanja.

Screenshot_10

Studija je otkrila da kad su muškarci preskočili doručak, imali su veći kalorijski deficit tijekom cijelog dana od oko 150 kalorija u prosjeku, što znači da je post prije treninga najbolji za mršavljenje.

“Ovi rezultati upućuju na zaključak da se kod zdravih mladih ljudi kratkoročni deficit energije može lakše postići ako se doručak izostavi prije vježbanja”, zaključili su autori studije. Evo kako to funkcionira: kada vježbate na prazan želudac, vaše tijelo nema lako dostupnu energiju iz hrane, pa izvlači iz drugih izvora, kao što je pohranjena tjelesna masnoća, što čini vašu vježbu učinkovitijom pri sagorijevanju masti – i pomaže vam smršaviti.

Osim toga, vježbanje u stanju gladovanja održava nisku razinu inzulina, omogućujući vašem tijelu da proizvodi više hormona rasta koji također izgara masnoće. “Kada je inzulin povišen – kao što je slučaj nakon što jedete – vaše tijelo će biti u stanju da pohrani masnoću, a ne da je spali”, objasnio je Phoenyx Austin, specijalist sportske medicine MindBodyGreenu. “Nije bitno ako vježbate kao ludi nakon obroka, nećete moći sagorijevati tjelesnu masnoću sve dok razina inzulina ne padne, što obično traje dva do tri sata, ako ne i duže.”

TAGOVIdoručak trening

Komentiraj