Style

Kangol

Banner300


Ovaj modni brend postao je hit među mlađom populacijom, a počeo se pojavljivati i u H&M-u

Kangol? Kakav je to klokan koji se počeo pojavljivati u H&M-u i na Emi Luketin?

Piše , Objavljeno

Sigurno sada one Hip Hop glave stare škole misle: “Šta me ti imaš učiti o tome što je Kangol? Gdje si ti bio kad sam ja Kangolicu furo?” To je apsolutno legitimna izjava u vašem svijetu, s vašim znanjem i kontekstom, ali ima puno novih “klinaca” prema kojima kao modno osviješteni Hip Hop ljubitelji osjećamo dužnost ih informirati kako ne bi mislili da je Kangol nekakav H&M-ovish brend, a možda i old school glave saznaju pokoju novu informaciju.

Prije svega, Kangol je prvenstveno brend koji je poznat po svojim pokrivalima za glavu. Njegovi začetci nisu u New Yorku 80-ih gdje je kroz Hip Hop stekao svjetsku slavu u modernom dobu globalizacije. Njegova priča počinje s jednim Poljakom koji je 1915. godine emigrirao u Veliku Britaniju. Njegovo ime je Jakob Henryk Spreiregen. Proizvodnja je započela u Londonu u 20-im godinama prošlog stoljeća, a s beretkama im je najbolje išlo jer, fun fact, tijekom drugog svjetskog rata su ih proizvodili za Britansku vojsku a. k. a. milijun beretki godišnje a. k. a. bilo je posla.

Spreiregen je svome brendu dao naziv Kangol 30-tih. Naziv je zapravo akronim u kojemu K predstavlja pletenje (“knitting”), ANG predstavlja posebnu vrstu vune (“angora”), a OL predstavlja vunu (“wool”). Tih godina je tvrtka doživjela izuzetan porast, što je i rezultat već spomenutih opskrbi beretki za Britance u najgorem offline ratu koji je svijet ikad doživio.

Ne, to nije brend iz Australije

60-tih godina je Kangol krenuo u “napad” dodavši dizajnere Pierre Cardin i Mary Quant koji su stvarali pokrivala za tadašnje celebove kao primjerice Beatlese ili princezu Dianu. To je bio trenutak kada je američko tržište primijetilo Kangol te su se pitali gdje se mogu kupiti te stylish “klokan” (“kangaroo”) kape. Također, to je bio trenutak kada su se iz Kangola odlučili ne ići protiv te struje misli u potpunosti te su iznad tipografskog logotipa dodali klokana. Iz današnje perspektive je to genijalan potez, unatoč tome što i dalje postoji masa ljudi koji misle da je to brend iz Australije. Ako još nije jasno: Kangol ne dolazim “from a land down under”.

A onda je sve eksplodiralo

No, 80-te su one godine kada je Kangol eksplodirao jer jednostavno: Hip Hop! Prvi nama poznati reper koji je isfurao bucket hat verziju klokana je bio usno ližući Cool J. Da, LL u njegovom imenu znači lips licking. Nakon njega su došli i drugi: RUN DMC, Grandmaster Flash, Slick Rick, Missy Elliot, itd. Realno što ide više zajedno od Adidas Superstara, Firebird trenirke te Kangol bucket hata – čisti Hip Hop.

Najpoznatiji modeli su:

504

View this post on Instagram

Clean and classic #kangol via @thebeardbaron

A post shared by Kangol (@kangol_headwear) on

507

View this post on Instagram

Weekend laundry flex #kangol via @matthewlee_twn

A post shared by Kangol (@kangol_headwear) on

te od nedavno ponovno popularni bucket hat.

View this post on Instagram

Ferris wheel feels #kangol via @iddjosh

A post shared by Kangol (@kangol_headwear) on

Postoji još mnogo modela s različitim materijala, uzorcima te bojama kao što postoji i Kangol odjeća, ali ako te zanima više preporučujemo da provjeriš njihovu web stranicu koju možeš pronaći na linku.

Ako se pitaš kako mi možemo doći do toga – ako nemaš tetku u njemačkoj onda su ti ASOS ili Ebay prijatelji.

Također, znamo da postoji sada Kangol linija u H&M-u, ali ako je klokan na toj odjeći to za nas ne znači automatski da je to klokan kojeg bi mi furali.