Mobiteli

Jabuka nam daje nove plodove

Banner300


iPhone 5S i 5C: Apple predstavio novi vrhunski model i plastičnjak za svačiji džep

Piše , Objavljeno

Dogodilo se upravo ono što su svi očekivali: Apple je predstavio jeftiniji, šareni i plastični model iPhonea za svačiji džep, te tehnološki napredni, novi iPhone 5S.

iPhone 5S

Zlatni iPhone- za šeika u vama!

Jedna od najznačanijih tech vijesti ovoga tjedna zasigurno je predstavljanje smartphone uređaja nove generacije, koje se ovoga utorka održalo u kalifornijskom sjedištu Applea. Tjednima se nagađalo o tome što će nam točno na stol donjeti glavešine IT diva, a oni malo upućeniji nagovještali su predstavljanje čak dva nova mobitela. I bome, nisu pogriješili!

Apple iPhone 5S

Glavna vijest i razlog cijelog ovog događanja bilo je predstavljanje smartphonea nove generacije, iPhonea 5S. Na prvi je pogled to isti mobitel kao popularna petica, no kada se zagrebe ispod površine, dolazimo do hrpe manjih i većih poboljšanja.

iPhone 5S bojeNajveća je novina definitivno poboljšanji 64-bitni procesor (do sada su svi uređaji bili 32-bitni, uključujući i većinu stolnih računala koje danas koristimo), nazvan Apple A7. Milijardu tranzistora na samo 102 milimetra čipa znači i dvostruko brži (procesorski i grafički) rad od iPhonea 5. Brzina i snaga koju omogućuje 64-bitna arhitektura će se itekako osjetiti kod igara.

Drugo bitno hardversko poboljšanje odnosi se na kameru. Dvije LED bljeskalice kombiniraju hladno i toplo svjetlo, dajući mnogo prirodnije tonove na fotografijama, dok software automatski balansira kontrast i ekspoziciju. Dodan je i takozvani burst mode, koji omogućava slikanje 10 fotki u sekundi, te poboljšani panorama način snimanja, s mogućnošću slaganja fotki od 28 megapiksela. Naravno, za filmaše tu je i mogućnost snimanja HD videa do 120 frameova po sekundi, a dodana je i opcija slow motiona.

iphone 5

iPhone 5S će od sada biti moguće otključati i skenom otiska prsta, jednostavnim pritiskanjem tipke Home. To će uvelike olakšati neke funkcije i zamorne djelatnosti, poput autorizacije svake kupovine, što će sada biti omogućeno bez utipkavanja lozinke. Što se pak trajnosti baterije tiče, iz Applea kažu sljedeće: 10 sati 3G razgovora, 8 sati 3G pretraživanja, 10 sati WI-FI pretraživanja, 10 sati gledanja videa, 40 sati slušanja glazbe i čak 250 sati na standbyu.

Prodaja kreće 20. rujna na devet najvećih tržišta (nama je najbliža Njemačka), a nuditi će se tri opcije, ovisno o prostoru za pohranu podataka: 16 GB verzija (199 dolara), 32 GB verzija (299 dolara) i 64 GB verzija (399 dolara). Valja napomenuti i da će mobiteli dolaziti u crnoj, bijeloj i šampanj-zlatnoj boji, a prodaja u ostatku svijeta trebala bi započeti do kraja ove godine.

iphone 5

 

Apple iPhone 5C

Iako je iPhine 5S bio glavna vijest prezentacije, mnogi su sa zanimanjem ispratili i predstavljanje prvog low-cost iPhone uređaja, nazvanog iPhone 5C.

iphone 5

iPhone 5C tako radi na Apple A6 procesoru, ima 4-inčni zaslon te nešto veću bateriju, a glavna je razlika od, primjerice, petice, u tome što je kućište napravljeno od silikonske gume, a ne aluminija. Dvije kamere (prednja – HD Facetime, stražnja – 8 megapikselna, s hibridnim IR filterom) i široka LTE podrška samo su bonus u cijeloj toj priči.

iphone 5

Ovaj je uređaj prvenstveno namjenjen onima s malo manjim budžetom, mlađim kupcima te rastućem azijskom tržištu. Dolaziti će u pet boja (plava, zelena, žuta, roza i bijela), a na tržište stiže u isto vrijeme i na isti način kao i veliki mu brat, 5S. Zainteresirani će moći birati između dva modela: onoga s 16 GB prostora (99 dolara) i onoga s 32 GB prostora (199 dolara), a da se ne biste odmah ponadali, cijene se i kod 5C i kod 5S modela odnose na dvogodišnju pretplatu kod mobilnog operatera. Drugim riječima, i u jeftinijoj varijanti, ne gine nam barem 2-3 tisućice kuna za mobitel u slobodnoj prodaji…

TAGOVIapple iPhone iPhone 5C iPhone 5S smartphone

Komentiraj