Tech i Web

Za po kruh i mlijeko

Banner300


Aston Martin predstavio novi brutalni superautomobil koji izgleda kao F1 bolid na steroidima

Izgleda kako je ekipi iz Aston Martina dosta da ih konkurencija prca svojim futurističkim jurilicama pa su odlučili složiti svoju. I bome... futuristička je!

Piše , Objavljeno

Aston Martin je oduvijek bio pojam staložene i pomalo krute, ali moćne britanske elegancije, pa čak i kada se radilo o njihovim superautomobilima poput Vulcana. No klasični dizajn ima svoje granice, pogotovo ako u jednadžbu želiš ubaciti maksimalnu aerodinamičnost. Onda moraš napraviti određene ustupke i složiti automobil koji na kraju možda izgleda kao nešto što je dijete natuklo iz plastelina, ali u isto vrijeme možeš biti siguran kako se radi o apsolutnom vrhuncu spajanja tehnologije i čiste znanosti.

AM 3

Upravo su to u suradnji s Red Bull Racingom učinili u Aston Martinu kada su radili na svom novom AM-RB 001 superautomobilu. Na tom su se projektu spojili glavonja Red Bulla za aerodinamiku. Adrian Newey, glavni kreativac Aston Martina, Marek Reichman, te šef specijalnih operacija u istoj firmi, David King. Njih trojica i vojska raznih znanstvenika, inženjera i dizajnera su tako stvorili automobil koji svojim dizajnom može parirati bilo kojem bolidu na Le Mans utrci, a niti Formula 1 bolid mu nije daleko. Šasija i karoserija su izrađeni od karbonskih vlakana, a cijelu priču pogoni moćni V12 motor s 1:1 omjerom težine i performansi. Dakle, 1 000 kilograma jednako 1 000 konjskih snaga!

AM 1 AM 4

Za sada nisu poznati ostali detalji, ali se zna kako će AM-RB modela biti proizvedeno od 99 do maksimalno 150 komada. Ekipa je za sada podijeljena te ga mnogi smatraju iznimno ružnim automobilom, dok većina ipak smatra kako je ovaj put dizajn u službi performansi. Uopće ne sumnjamo kako će se svaki primjerak prodati, iako se cijena kreće od 20 do 30 milijuna kuna, a oni koji imaju takvu lovu za baciti mogu očekivati svoje primjerke već početkom 2018. godine!

TAGOVIAM-RB 001 aston martin bolid F1 red bull racing superautomobil

Komentiraj