Gadgeti

Ne bojte se, ne grize

Banner300


Eidos je maska koja će vam izoštriti vid i sluh

Piše , Objavljeno

Premda na prvi pogled izgleda kao prototip legendarne maske Hannibala Lectera, Eidos je znatno pitomiji gadget, koji vam omogućava bolji vid i sluh.

eidos

Ovaj projekt nije djelo Googlea, Microsofta ili nekog drugog tehnološkog diva, nego grupice studenata s Royal College of Art u Londonu. Odmah je jasno da njegova funkcija nije estetske prirode, već je ova naprava svojevrsni daljinski aparat sličan onome koji koristimo za televizor ili radio. Jedina razlika jest što Eidosom poštelavamo naš vlastiti ton i sliku.

Eidos tako prikuplja zvučne i vizualne signale iz svoje okoline, te u toj šumi različitih informacija izdvaja one koje su nam važne, te ih pojačava, dok ostatak nepotrebnih podataka prigušuje. Zvuči kao teški SF, ali tehnologija za postizanje ovakvog efekta je zapravo prilično jednostavna.

Kratki osvrt na Eidos:

Uređaj dolazi u dva dijela, usni i očni. Usni dio izgleda kao da je netko otrgnuo komad doljnje čeljusti Krytenu iz serije Crveni Patuljak, a služi kako bi njen korisnik bolje čuo neki određeni zvuk, poput govora. Usmjereni mikrofon hvata vanjski audio signal, koji šalje do malenog procesora, gdje se pročišćava od pozadinske buke, te dodatno pojačava. Tako pročišćeni zvuk se potom šalje do slušalica, a potom direktno do unutarnjeg uha (putem vibracija malenih ušnih kostiju), što stvara dojam da vam netko priča ‘u glavi’.

eidos

Drugi dio uređaja je očni, koji pak izgleda poput znatno veće i točkaste verzije onih iritantnih grill naočala od prije par godina. On radi na principu sličnom dugoj ekspoziciji kod fotografiranja, tako da malenom kamerom snima ono u što korisnik gleda, zatim tu sliku prerađuje i detektira nizove pokreta, te ju šalje natrag na zaslon unutar naočala. Tako se dobiva dojam pokreta i njegovih raznih etapa, koje naše oko inače ne registrira.

eidos

Premda sumnjamo da će ovakav uređaj naći svoje mjesto u široj uporabi, ipak ima nekoliko područja u kojima bi se mogao koristiti. Primjerice, na koncertima bi itekako dobro došlo da možemo izolirati neke neugodne zvukove, a pomoglo bi i starijim ljudima koji imaju problema sa sluhom.

eidos

Očni dio mogu koristiti umjetnici i sportaši, kako bi provjerili i pobliže upoznali svoje pokrete. Kako bilo da bilo, možda nije najkorisniji gadget na svijetu, ali je zasigurno jedan od zanimljivijih.

TAGOVIeidos gadget Google Glass osjeti

Komentiraj