Gadgeti

Dolazi Chromebox

Banner300


Ušminkan Google Chrome OS, stiže novi hardveraj

Google je predstavio novu iteraciju svog cloud-baziranog OS-a, zajedno s novim pratećim hardverajem - Chromebookovima i Chromeboxevima.

Piše , Objavljeno

Google je predstavio novu iteraciju svog cloud-baziranog OS-a, zajedno s novim pratećim hardverajem – Chromebookovima i Chromeboxevima.

Prije godinu dana Google je predstavio prve Chromebookove, relativno jeftina ultra-prijenosna računala opremljena njihovim operacijskim sustavom Chrome OS, baziranom i vrlo ovisnom o postojećim Googleovim servisima, a sada postojećoj ergeli dodaje novi hardveraj .

Nakon prijenosnih, sada stižu i stolna računala, odnosno Chromebox, što je Googleov fensi naziv za postojeću klasu uređaja nazivanih nettop. Kompaktni, mali i elegantni uređaj prikladan za dom ili ured. Hardveraj, odnosno same uređaje sklapat će Samsung.

Prvi Samsungov Chromebox koštat će 330 dolara (~1900kn), ali ne uključuje nikakvu pefiferiju poput monitora, tipkovnice ili miša – samo centralni uređaj. Imat će 1.9 gigaherčni Intelov Celeron procesor (hej, to još postoji!?), 4GB memorije te 16GB SSD disk. Prethodnim dvama Chromebookovima dodan je i treći, dosad najživahniji sa jačim dvojezgrenim procesorom i duplo više memorije.

Ušminkan je i sam operacijski sustav, Chrome OS, a najveća promjena je konačna implementacija klasičnog desktopa i prozora. Sada Chrome preglednik nije “zalijepljen” i fiksan u full screenu, već se prozori mogu prilagođavati. Ipak, osim okorjelim googlistima, i dalje ne nudi mnogo prednosti u odnosu na nešto klasičnije operacijske sustave poput Windowsa ili nekih Linux distribucija.

TAGOVIChrome OS Chromebook Chromebox Google. Chrome operativni sustav os

Komentiraj