Gadgeti

Godinu dana kasnije...

Banner300


Novi iPad – tanji, lakši, brži…

Ako se razlog zašto do sada niste nabavili iPad krije u tome što je 33 posto predebeo i 15 postotaka pretežak - imamo dobre vijesti! Ako ste očekivali više - i mi smo.

Piše , Objavljeno

Tek nešto više od godine dana prošlo je od kada je svijetu predstavljen prvo Appleovo tablet računalo – iPad. Prozvali su ga revolucionarnim gadgetom koji će mijenjati svijet. U nedostatku cjepiva koje bi izliječilo rak ili barem običnu prehladu, recimo da je Apple tim potezom zadužio čovječanstvo. No, čovječanstvo nije ostalo dužno:iPad do sada prodan u oko 15 milijuna komada, a za sobom je povukao i respektabilne cifre kada je u pitanju prodaja aplikacija, e-bookova i pratećih džidža.

Predstavljanje novog iPada nestrpljivo se iščekivalo, posebice zbog činjenice da je početkom godine na CES-u za ovu godinu najavljeno dvadesetak tableta od kojih ih nekolicina predstavlja ozbiljnu konkurenciju (uskoro slijedi njihovo predstavljanje na ovim stranicama) . Otuda, valjda, i žurba s predstavljanjem i neuobičajeno brzim izlaskom na tržište novog iPada – predstavljen 2. ožujka na tržište će već devet dana kasnije, bez uobičajenog Appleovog izmotavanja.

iPad – što je novo

Na prvi pogled – nema velikih novosti – velikih u smislu nečeg što sada možemo grandiozno najaviti i onda o tome sliniti sljedećih tjedan dana… ovako će sliniti samo najzadrtiji fanboyjevi (da, na tebe mislimo). U odnosu na prethodnika, novi iPad je tanji i lakši, ima dvije kamere i dvojezgreni procesor što će rezultirati, kako kažu, dvostruko bržim radom, iako na brzinu do sada i nije bilo primjedbi, i ‘devet puta boljim grafičkim performansama‘ (citat entuzijastičnog stričeka s videa) zahvaljujući, za sada nepoznatom, grafičkom čipu. Hoće li radna memorija pomoći, također ne znamo budući da taj podatak nije objavljen.

Dimenzije: 242,8 x 189,7 x 13,4 mm 241,2 x 185,7 x 8,8 mm
Težina: 730 grama 607 grama
Zaslon: 9,7 inca, LED 9,7 inca, LED
Rezolucija: 1024 x 768 1024 x 768
Procesor: 1GHz Apple A4 1GHz dual-core Apple A5
Grafika: PowerVR SGX 535 nije objavljeno
Radna memorija: 256MB RAM nije objavljeno
Smještaj podataka: 16GB / 32GB / 64GB 16GB / 32GB / 64GB
Prednja kamera: nema VGA
Stražnja: nema 0,7MP 720p

Kamere omogućuju FaceTime razgovoreapple.com

Kamere omogućuju FaceTime razgovoreapple.com

I uz snažniji procesor baterija će, navodno, i u ovoj inkarnaciji izdržati 10 sati korištenja. Pozdravljamo činjenicu da mu cijena neće rasti, ali iskreno, zašto i bi?Najveća novost kod iPada, osim dizajna, zapravo su (čak) dvije kamere:prednja VGA kamera – namijenjena video pozivima putem FaceTimea i zezanju s fotkama na Photo Boothu. Primarna kamera, ona na pozadini kućišta, ima razlučivost od svega 0.7 megapiksela (gdje li su je samo našli, na nekom mobu iz 2003.?), snima fotke dimezija 960 x 720 piksela te video u 720p rezoluciji.

Novost je i HDMI izlaz putem kojega se iPad može ukopčati na kućni televizor, drugi monitor ili projektor i tako prikazivati što god se nađe na tabletu, pa i video u rezoluciji 1080p. Zgodno za pokazivati fotke s godišnjeg društvu:)
To omogućuje nova verzija operativnog sustava koji sada dolazi u 4.3 verziji. IOS 4.3 omogućuje i iTunes Home Sharing, podešavanje hardverskih tipki, ubrzanje Safari internet preglednika te vrlo korisnu funkciju – pretvaranje iPada u osobni HotSpot za dijeljenje internetske veze.

Zaslon se ne mijenja – i dalje je to 9,7 inča po dijagonali širok, pozadinski osvijetljeni LED s rezolucijom od 768×1024 piksela – a oni razmaženci koji su se nadali većoj rezoluciji morat će se strpjeti do sljedeće generacije iPada.

Mnoge će razveseliti bijela verzija tableta, pogotovo one neutješne činjenicom da ne mogu dobiti bijeli iPhone 4. Dizajnerskim dodacima tu nije kraj:Smart Cover je dodatak kojeg možete nabaviti za 50 američkih dolara. Radi se o simpatičnom i korisnom dodatku koji će služiti kao pokrivalo za zaslon, ali i kao podložak za iPad kada ga treba uspraviti ili položiti za lakše tipkanje. Smart Cover dolazi u poliuretanskoj i kožnoj izvedbi, u čitavoj lepezi živahnih boja. Kako li je Steve Jobs to dozvolio, ostaje misterija.

iPad – dostupnost i cijena

Novi iPad u trgovine, rekli smo, kreće već 11. ožujka, a već su objavljena i tržišta na kojima će se prodavati. Nakon SAD-a, 25. ožujka iPad će biti dostupan u raznim zemljama širom svijeta, te u nama najbližima Austriji i Italiji. Kad će biti dostupan u Hrvatskoj? Ne pitajte.

Kada je cijena u pitanju, tu su stvari vrlo konkretne:Wi-Fi model prodavat će se za 499$ (16GB), 599$ (32GB) ili 699$ za model sa 64 gigabajta memorije. Modeli koji imaju 3G cijene dižu na 629, 729, odnosno 829 američkih dolara ovisno o kapacitetu. Čim je objavljen dolazak novog iPada, pale su cijene starog.

Onima koji su čekali da čuju što novi iPad nudi ne bi li se napokon odlučili koji će tablet nabaviti, sada je sve jasno i mogu slobodno naručiti Motorolin Xoom…:) Šala, fkors. Novi iPad, kao u slučaju starog, nabaviti ćete iz neobjašnjivih razloga i nikada nećete (javno) požaliti tu odluku.

TAGOVIapple gadget iPad tablet

Komentiraj