Gadgeti

Novi open source mobilni OS

Banner300


Sprema li se Ubuntu i za mobilne uređaje?

Canonical, kompanija koja razvija trenutno najpopularniju mainstream Linux distribuciju, Ubuntu, navodno sprema proširenje i na tržište mobilnih uređaja.

Piše , Objavljeno

Ponovo su se zakotrljala nagađanja da bi Googleov Android mogao dobiti open source konkurenciju. Čini se da Canonical sprema, ili već je u razvojnoj fazi mobilnog operacijskog sustava za smartphone uređaje, temeljenom na popularnoj Linux distribuciji Ubuntu.

Stvar se zakotrljala nakon što je Engadget naletio na Canonicalov oglas za radno mjesto “Business Development Manager (Ubuntu Phone OS).” Ubuntu Phone OS, dakle. Ne kotrlja se tako fino po jeziku, nije nešto kratko i pamtljivo, ali stigne se promijeniti, valjda.

Tekst oglasa dalje kaže da se traži “osoba koja će voditi razvojni projekt, uspostaviti dobre odnose s partnerima u industriji kao pripremu za izbacivanje na tržište Ubuntua kao operacijskog sustava za smartphone uređaje.”

Ubuntu je već krajem veljače najavio Ubuntu for Android, klasični desktop OS integriran unutar mobilnog Android OS-a. U planu je za kraj ove godine, a omogućavao bi korištenje Ubuntu OS-a kada je mobilni uređaj preko docka spojen na monitor, tipkovnicu i miš. Doduše, klasični desktop OS zahtjeva nešto jače performanse od prosječnih mobilnih uređaja, minimalno dvojezgreni procesor, 1GB RAM-a te, naravno, HDMI izlaz. Evo kako to trenutno izgleda:

Canonical trenutno priprema novu verziju Ubuntua (12.04), kodnog naziva Precise Pangolin, a datum izlaska najavljen je za 26. travnja. Dolazi uz dugoročnu podršku (LTS, Long Term Support), do travnja 2017. godine, što je standardno za svaku četvrtu verziju ovog OS-a.

TAGOVIlinux Mobiteli os smartphone ubuntu Ubuntu Phone OS

Komentiraj