Gadgeti

Banner300


Veliki igrači na XO računalima

Nije dugo prošlo kako se pojavio OLPC (One Laptop Per Child) program sa idejom jeftinog prijenosnog računala pod kodnim imenom XO, a da su se u tu igru odlučili uključiti i veliki igrači poput Intela i Microsofta.

Piše , Objavljeno

Koncept XO prijenosnika se bazirao na osnovnoj konfiguraciji dovoljnoj za izobrazbu djece zemalja trećeg svijeta, sa isključivo besplatnim programima kako bi se cijena zadržala prihvatljivom baš svima.

No čim su milijuni XO računala krenuli u proizvodnju, bilo je očito da u tom grmu leži, ne zec, već milijuni dolara potencijalne zarade. Intel je bio prvi koji se pojavio sa svojom ”ponudom koja se ne može odbiti”, pa je OLPC počeo proizvoditi i jače verzije XO prijenosnika sa Intelovim hardverom koji su cijenu samom računalu gotovo udvostručili.

Microsoft je nedavno ponudio OLPC-u instalaciju trenutno najpopularnijeg OS-a, Windows XP i pripadajućeg mu Officea na njihova računala. Problem je jedino u tome što sam softver koji Microsoft nudi, košta koliko i cijelo OLPC-ovo računalo, i zahtjeva oko 2GB diskovnog prostora, dok XO računala nemaju HD već samo 1GB ugrađene memorije.

Prema svemu sudeći, ti problemi nikako nisu nepremostivi, jer Microsoft očito ima spretne pregovarače koji su uvjerili OLPC kako je stvarno potrebno mijenjati hardverske performanse njihovih računala kako bi imali više dostupne memorije, dok će XP i Office do sredine 2008. izaći u posebnim verzijama baš prilagođenim za ova računala.

Iako nikakva službena informacija o sklopljenom dogovoru još nije izašla na svjetlo dana, vrlo je vjerojatno da se Microsoft ne bi dao u prilagođavanje svoga softvera da ne postoje naznake da će ući na ovo tržište i nepovratno istisnuti Linux koji je do sada nudio besplatan operativni sustav.

Početna cijena XO računala od 300-tinjak dolara, sada se već popela na oko 500 dolara, a za očekivati je da će uvođenjem novog softwarea preći i granicu od 600 zelembaća. Sam koncept laptopa za sirotinju već se sad izgubio, a jedina dobra vijest dolazi iz Kine, koja je počela proizvoditi svoju verziju XO računala koja će biti dostupna po cijeni već od 130 dolara.

TAGOVIintel laptop linux microsoft olpc windows

Komentiraj