Internet

Deep web mafija

Banner300


Gazda Silk Roada optužen za trgovinu drogom, prijetnje i naručivanje ubojstva

Piše , Objavljeno

Nekoć su podzemljem vladali sumnjivi siledžije u nabrijanim kolima i sa zlatnim lančinama debljine prsta, a danas su to internet geekovi koji jednim klikom miša mogu ubiti čovjeka na drugom kraju svijeta.

Ross Ulbricht je naizgled običan mladić, koji uvijek pozdravi susjede i nikada nije imao nekih većih problema sa zakonom. S 29 godina se može pohvaliti diplomom iz fizike i inženjerstva sa Sveučilišta Texas i Pennsylvania, a jedna od velikih životnih želja mu je bila stvaranje ekonomskog sustava, koji funkcionira van ograničenja zakona. Pod pseudonimom Dread Pirate Roberts otvara stranicu Silk Road, koja funkcionira u sklopu deep weba (svakako proučite što je to deep web u našem članku na tu temu), te ubrzo postaje jedno od najmračnijih kutaka na internetima, na kojem se moglo nabaviti apsolutno sve, od grama marihuane do sanduka kalašnjikova.

Najgori su oni koji izgledaju najnevinije...

Najgori su oni koji izgledaju najnevinije…

Naravno, ovakvo mjesto nije moglo promaknuti vlastima, tako da je FBI nakon dvogodišnje istrage jučer i službeno ugasio stranicu, a njegova osnivača optužio za cijeli niz kaznenih djela, od pranja novca do naručivanja ubojstva. Izgleda da je Dread Pirate u vrlo kratkom vremenu postao pravi mali vladar deep weba, koji je kontrolirao trgovinu ileganim materijalom, prijetio onima koji bi mu se zamjerili, pa čak i naručivao ubojstva.

FBI je odmah objavio i optužnicu, koju možete pročitati ovdje, a pokazuje koliko se Ulbricht ozbiljno ufurao u ulogu ‘mafijaša’. Tako se navodi da je krajem ožujka ove godine, Ulbricht angažirao jednog od korisnika Silk Roada za plaćeno ubojstvo osobe, koja mu je prijetila objavom identiteta više tisuća korisnika stranice. Baja nije bio zadovoljan cijenom, pa je plaćeniku poslao ovu poruku: “Ne želim te gnjaviti, ali cijena je malo previsoka. Nedavno sam naručio ubojstvo koje je izvedeno za 80 tisuća dolara. Jesu li cijene koje si naveo najbolje što možeš ponuditi? Volio bih da se posao obavi što prije, pošto prijeti da će objaviti podatke u ponedjeljak.” Na kraju se navodi da je dvojac dogovorio cijenu od 150 tisuća dolara, iako vlasti za sada nemaju podatke je li ubojstvo uistinu i izvršeno.

Bitcoins - službena 'valuta' deep web poslovanja

Bitcoins – službena ‘valuta’ deep web poslovanja

Kako bismo stavili stvari u malo bolju perspektivu, treba reći da Silk Road nije bila nekakva obična, mala stranica za bezveznjake, već servis koji je obrtao oko 10 milijuna bitcoinsa iliti 1,2 milijarde dolara godišnje, a gotovo sve je otpadalo na zabranjene stvari. Trgovina drogom je bila među popularnijim izvorima zarade, a tajni agenti su u nekoliko navrata i sami kupovali kokain, heroin, ecstasy, LSD i druge supstance, i to iznimno dobre kvalitete (s obzirom da ih se kupuje sa sumnjive deep web stranice, gdje je svaki korisnik anoniman i praktički ga je nemoguće locirati).

Od marokanskog šita do Heisenberogova metha, moglo se kupiti svega!

Od marokanskog šita do Heisenberogova metha, moglo se kupiti svega!

Kao što je i ovaj naš ‘normalni’ web samo vrh ledenjaka, tako su vjerojatno i ove optužbe samo vrh onoga što se uistinu odvijalo posljednje dvije godine, koliko je Silk Road bio u pogonu (a da ne govorimo o tome što će biti ako krenu kazneno goniti i same prodavače/kupce ovih ilegalnih usluga). Isto tako ne sumnjamo da će se, kao i u ‘stvarnom’ svijetu, vrlo brzo pojaviti neki novi Dread Pirate Roberts i pokušati postati vladar tog, izgleda, vrlo unosnog tržišta. Eh, nije više niti internet što je nekada bio…

TAGOVIdeep web internet mafija pokušaj ubojstva silk road tamna strana interneta trgovina drogom

Komentiraj