Internet

uzmi novce i šeraj

Banner300


Stiže doba nanoinfluencera, jeste li spremni za lovicu?

Piše , Objavljeno

Taman kad su svi napokon naučili tko su influenceri i što ustvari rade te ih počeli zbog toga mrziti, čini se da je influencerima ustvari odzvonilo. Dobro, ne baš u potpunosti, ali ako je vjerovati trendovima i ‘struci’, brandovi se u velikoj mjeri okreću nekoj drugoj populaciji – tzv. nanoinfluencerima.

Tko su sad dovraga nanoinfluenceri, s pravom se pitaš. Riječ je o manje popularnim korisnicima društvenih mreža koji možda nemaju desetke ili stotine tisuća sljedbenika, ali upravo zbog toga djeluju mnogo više true i njihovo reklamiranje proizvoda ustvari ostavlja dojam prijateljskog savjeta u kojeg ne treba sumnjati. Dovoljno je već 1000 followera na Instagramu ili Twitteru kako biste se mogli smatrati potencijalnim nanoinfluencerom, a brandovi osim naizgled iskrenijeg pristupa product placementu, na ovaj način i plaćaju uslugu mnogo manje nego li je to slučaj s dobro poznatim influencerima. Često se u principu i ne radi o klasičnom naplaćivanju usluge već samo o naknadi u proizvodima, a nanoinfluenceri opijeni novostečenom internetskom slavom, obično pristaju napraviti sve što se od njih traži.

Kladimo se da se takvo ‘rušenje cijena’ i jednostavan pristup ne dopada celebrity endorserima, koji su posljednjih godina osjetno nabrijali cjenik, vjerojatno i sami svjesni koliko je ovakav oblik oglašavanja brandovima postao plodonosan i neophodan.

Na zapadu nanoinfluenceri sve više preuzimaju igru u svoje ruke i profile. Većina njih kreće s lokalnim kafićima, restoranima, trgovinama s odjećom, a manji brandovi shvaćaju da si konačno i sami mogu priuštiti reklamu ovog tipa. Određene kompanije u SAD-u navodno već imaju vlastitu digitalnu vojsku od preko 10 000 nanoinfluencera spremnih objaviti u kojem caffe baru je najbolji caffè latte, u kojem restoranu file lososa s batatom, a u kojem noćnom klubu house večer. Ukratko, više se na internetu ne može vjerovati nikome, ako je ikada i moglo.

Što pak mogu očekivati nanoinfluenceri u Hrvatskoj? S obzirom na prošlotjedni posjet Lidije Bačić skladištu jednog od vodećih lanaca informatičke opreme, televizora, audio i video uređaja, bijele tehnike i drugih stvari koje se obično nađu kod takvih retailera – vjerojatno ništa. Popularna Lile u kaubojskoj je odjeći ušetala i ugrabila novi Red Dead Redemption 2 + PS 4 kombo, a kraći cringe video koji je postala za svojih gotovo 200 000 followera na Instagramu razveselio je uglavnom pubertetlije koji su se počastili mentionima i pokojim emojijem.

Općenito, na malom tržištu poput našeg većinu ovakvih postova viđat ćete na profilima influencera koje možete izbrojati na prste dvije ruke. Nerijetko, baš kao i u ovom Red Dead Redemption 2 slučaju, osoba koja proizvod promovira gotovo sigurno ga privatno ne koristi, no ono što bi trebalo biti kudikamo važnije po brand je to da ni njezini sljedbenici nisu ciljna skupina samog proizvoda.

Jednom kad i nanoinfluenceri izgube svoj kredibilitet, brandovi se nažalost gotovo sigurno ipak neće okrenuti picoinfluencerima, odnosno luzerima. I zato, dragi naš potencijalni nanoinfluenceru, skupi još tih 963 followera koliko ti nedostaje do 1000 i počni sam kreirati advertising svijet ili barem zaradi besplatni dupli pelin u jednom kafiću čije ćemo ime objaviti čim nam plate.

TAGOVIdruštvene mreže influenceri Instagram novac

Komentiraj