Tech i Web

očekivali previše

Banner300


iPhone 4S: petica će pričekati, stigla nadogradnja

Apple je jučer predstavio iPhone 4S, nadograđenu verziju smartphonea s kojim su na tržištu prisutni već godinu dana. Što donosi poboljšana verzija već poznatog telefona?

Piše , Objavljeno

iPhone 4S

iPhone 4S


Zanima vas kako izgleda novi iPhone? Pitajte svojeg kolegu koji ima četvorku! iPhone 4S izgleda isto kao i onaj koji nije imao ‘S’ iza četvorke, pa ekipu za susjednim stolom nećete pretjerano impresionirati kada ga postavite na stol. Oni neće primijetiti da svjetlucavo čudo koje tako nonšalantno zauzima strateško mjesto između kokakole i pepeljare sada ima brži procesor i bolju kameru. Apple potencijalnim vlasnicima nije dao konkretan (vizualni) motiv za nabavku novog iPhonea. Ima tu tehničkih poboljšanja, pa ako ste u zadnjih 15 mjeseci pomislili:‘Odlično mi izgleda ovaj iPhone, ali da barem ima brži procesor, bio bi savršen!‘, na konju ste. S druge strane, ako ste korisnik poput naše uskoro bivše premijerke, pa iPhone koristite samo za pozive i poruke, nećete primijetiti razliku.

iPhone 4S ima bolju kameru

iPhone 4S ima bolju kameru

iPhone 4S nudi:

  • Dvojezgreni A5 procesor (isti kao i u iPadu 2);
  • Dvojezgrenu grafiku;
  • Izdržljiviju bateriju:8 sati razgovora uz 3G, 14 sati na 2G mreži 6 sati surfanja internetom, 10 sati videa, 40 sati muzike;
  • Podršku za HSDPA, u teoriji brži prijenos podataka gdje je to moguće;
  • Kameru od 8 megapiksela (rezolucija 3264×2448 piksela), brža zahvaljujući bržem procesoru;
  • Video snimanje pune HD rezolucije (1080p) s redukcijom šuma i video stabilizacijom;
  • Redizajniranu antenu koja će poboljšati prijem signala (kojemu ni do sada nije ama baš ništa falilo, uvjeravali su nas).

Siri je naziv nove glasovne usluge koju je Apple predstavio i koja će biti aktivna na novom iPhoneu. Siri je neka vrsta digitalnog osobnog pomoćnika koji se aktivira glasom i koji razumije i izvršava glasovne naredbe. Dakle:‘Siri, što radim u petak?‘ trebalo bi rezultirati odgovorom:’Dragi gospodaru, u petak imate sastanak u nadzornom odboru INA-e‘. Hmmm… Siri izgleda kao vrlo zanimljiva inovacija, samo treba vidjeti kako će se ponašati u svakodnevnoj upotrebi. Znamo kako šljaka iPhoneov postojeći sustav automatskog ispravljanja u tekstualnim porukama, pa možemo zamisliti za kakve bi komunikacijske katastrofe mogao odgovarati Siri.

Novi iPhone također će integrirati iCloud uslugu, što će reći da će se svi podaci koje imate na njemu moći ‘neprimjetno’ pohranjivati na server ‘u oblaku‘ gdje ćete im moći pristupiti s bilo kojeg drugog iUređaja. Pet gigabajta prostora u iCloudu bit će osigurano svim kupcima, a ovisno o tome koliko želite (možete) platiti, bit će paketa od 15GB (20$ godišnje), 25GB (40$) i 55GB za 100 baksa na godinu.

Dobili smo jeftiniji iPhone

iPhone 4S

iPhone 4S


Iako se očekivalo da će Apple svijetu ponuditi iPhone koji će koštati manje od postojećeg, ništa od toga. iPhone 4S košta isto koliko je koštao i ‘stari’ kada je prije 15 mjeseci izlazio na tržište. Ipak, posljedica predstavljanja novog uređaja bit će pad cijena ‘starih’ pa će vrijednost ‘četvorke’ vjerojatno odmah pasti na pola, a prastari 3GS više ne vrijedi nit’ pišljiva boba. Eto vam jeftinijeg iPhonea.

iPhone 4S u Hrvatsku će stići (vjerojatno) krajem godine, ali ako ste krajem ovog mjeseca u susjednoj Sloveniji ili Austriji, moći ćete ga nabaviti u tim nama tako bliskim (a ipak tako dalekim) zemljama koje su već ušle u Europsku uniju.

TAGOVIapple iPhone iPhone 4S smartphone

Komentiraj