Tech i Web

Microsoft napada

Banner300


Microsoftov Spartan: Čudo od pretraživača ili obični nasljednik katastrofalnog Internet Explorera?

Piše , Objavljeno

Jedan od najzanimljivijih dodataka novih Windowsa mogao bi biti sasvim novi pretraživač kodnog imena Spartan, ali već smo se nekoliko puta opekli na Microsoftove najave tako da… oprez!

spartanNegdje tijekom 2015. godine na zaslonima računala diljem svijeta će se po prvi put zavrtjeti Windows 10, novi operativni sustav tehnološkog diva Microsoft od kojega po običaju imamo prilično velika očekivanja. Istina, u prošlosti su nas nekoliko puta razočarali svojim poluproizvodima, ali nekoliko posljednjih inačica popularnih “prozora” pokazalo se i više nego ugodnima za rad jednog običnog, ne pretjerano zahtjevnog korisnika. Koji manji kozmetički zahvat ovdje, neka nova funkcija tamo i novi su Windowsi spremni za tržište, ali sa svakom je edicijom negdje duboko u pozadini ostalo zakopano ružno pače Microsofta i jedan od najismijavanijih komada softvera u povijesti IT-a: Internet Explorer. Svake smo se godine pitali kada će ga više zamijeniti, a izgleda kako će se to dogoditi upravo u 2015.!

Upoznajte Spartana (kodno ime), revolucionarni multiplatformski preglednik koji bi internet na Windowsima napokon trebao izvući iz prapovijesnih 90-ih. Dizajniran je kao sustav za desktop računala, tablete i smartphone uređaje te će postati i službeni preglednik Windowsa 10, a moći će se skinuti i preko Windows Storea. Internet Explorer će i dalje biti prisutan  primarno zbog kompatibilnosti sa starijim tehnologijama, ali bojimo se (to jest, veselimo) kako je njegovo vrijeme prošlo. Spartan se vizualno može najbolje opisati kao pojednostavljena verzija Chromea, s klasičnim komandama u obliku krupnih ikona i dodatnim opcijama koje su zbog preglednosti uklonjene s glavne table.

spartan

Ipak, ispod naizgled banalne haube se krije prava zvjerka od softvera s mnogo zanimljivih i do sada neviđenih opcija (barem ne kod glavnih konkurenata). Jedna od njih je i podrška za inking (iliti “pisanje” po samom pregledniku) koja dopušta korisnicima da dodaju svoje komentare, crteže ili bilješke izravno na web stranicu (naravno, time se ne mijenja original, već se stvara svojevrsna korisnička kopija), a sve će se te informacije spremati na Microsoftov OneDrive cloud servis. Kada se više korisnika s ovakvom opcijom spoji, mogu međusobno dijeliti web stranice sa svojim promjenama i tako doseći sasvim novu razinu internetske interaktivnosti.

spartan 2

Druga je velika novina implementacija Cortane, dobro nam poznatog Microsoftovog digitalnog asistenta (nešto kao Appleova Siri), koji bi s vremenom trebao u potpunosti zamijeniti nepotrebni i neučinkoviti Bing i dati apsolutno sve potrebne dodatne informacije čim počnete upisivati neki pojam u vaš pretražnik. Sumnjamo kako će u samim početcima iskoristivost ovog sustava biti značajna, ali s vremenom bi Cortana mogla postati itekako kvalitetan pomoćnik. S novim sustavom grupacije otvorenih tabova (poslovni, zabava, mediji ili što već želite) i najavama tema po narudžbi, Spartan bi mogao biti pozitivan korak naprijed, ali nećemo se prerano veseliti jer ipak… radi se o Microsoftu! Sljedeća se velika konferencija planira za 21. siječnja kada bismo trebali saznati neke nove informacije o budućnosti njihovog novog preglednika pa ćemo moći malo bolje procijeniti ima li ičega iza svih ovih najava…

TAGOVIcortana internet internet explorer microsoft operativni sustav os pretražnik spartan windows 10

Komentiraj