Mobiteli

Banner300


Asus M930W vs. Nokia E90

Asus je najavio da će u prvom kvartalu 2008. na europsko tržište pustiti svoj najnoviji smartphone M930W koji neodoljivo podsjeća na Nokinu uzdanicu E90, i to ne samo po dizajnu.

Piše , Objavljeno

Čim su objavljene prve slike i specifikacije ovog Asusovog modela, bilo je očito da se netko konačno potrudio napraviti konkurenciju Nokijinoj 9x seriji koja do sada gotovo da nije imala ikakvog konkurenta u najvišoj klasi poslovnih all in one uređaja.

asus m930w

asus m930w

Dizajn Asusovog modela je gotovo identičan onome u Nokie. M930W je poprilično velik uređaj koji se bočno rasklapa na 90 i 180 stupnjeva gdje skriva glavni ekran i punu QWERTY tipkovnicu. Što se pogona tiče, ispod haube mu se skriva Marvelov 520MHz procesor i 256Mb radne memorije, što je ipak zamjetan napredak od Nokiinog 330MHz procesora i 128MB memorije.

Razlika dolazi i u operativnom sustavu, jer dok Nokia već tradicionalno koristi Symbian, Asus je za svoje uređaje odabrao Windows Mobile 6 Professional. Ostale funkcije koje su očekivane kod uređaja ove klase gotovo da nemaju nikakve razlike, jer oba uređaja posjeduju baš sve što se u svijetu mobitela do sada pojavilo. Tu su i bluetooth, GPRS, EDGE, HSDPA, Wi-Fi, podrška za sve moguće audio i video formate, radio, identične 3,2 megapikselne kamere s autofokusom, bljeskalicom i snimanjem videa s 30fps-a, velike i kvalitetne ekrane s prikazom 16 milijuna boja i mnoštvo drugih stvari za koje je upitno hoće li ih itko sve i koristiti.

nokia e90

nokia e90

Iako se na prvi pogled čini da Asusov model ima blagu prednost zbog jačeg procesora i više memorije, ta prednost se topi sa spoznajom da, za razliku od Nokie, nije opremljen GPS receiverom. Iako možda nećete koristiti GPS na mobitelu, zašto ga ne imati ako već kupujete uređaj koji bi trebao imati i moći sve, a malo je vjerojatno da će Asus tu razliku kompenzirati u nižoj cijeni, jer ipak su njihovi uređaji među skupljima na tržištu.

Nokia E90 je dostupna na tržištu po cijeni od 800 dolara na više, a u hrvatskim trgovinama po cijeni od 6500 kuna (bez ikakve ugovorne obveze). Asus još nije objavio cijenu za M930W, ali najvjerojatnije ona neće biti ništa niža od Nokijinog modela.

Prema prvim dojmovima, Asus neće moći uzdrmati suverenost koju trenutno uživa E90, ne samo zbog sitnih detalja, već i zbog reputacije koju Nokia ima i toga što se svi uglavnom odlučuju za već isprobano kvalitetan brand. No, bez obzira na to, dobro je vidjeti da netko bar pokušava parirati Nokii na tom području, a pravo stanje će se znati uskoro kada se i M930W pojavi na tržištu.

TAGOVIall in one asus asus m930w mobitel nokia nokia e90 poslovni smartphone

Komentiraj